Zlato, srebra i bronce za BiH na Informatrix natjecanju održanom u SAD-u

Autor: Dnevno.ba

Protekli tjedan u Bukureštu je održano natjecanje Infomatrix na kojem je sudjelovanje uzelo 45 zemalja, 336 projekata i 790 sudionika koji su ovom prilikom predstavili svoje projekte i ideje iz oblasti programiranja, kompjuterskih umjetnosti, hardware-a, kratkog filma i robotike.

Na ovogodišnjem natjecanju, učenik Unsko-sanskog koledža, Din Ferizović je osvojio zlatnu medalju u kategoriji „Programiranje“, sa projektom „Collabstudy“, a čiji je cilj razviti učenje putem online servisa.

Za Bosnu i Hercegovinu četiri srebrne medalje su osvojili: Adin Halilović, Haris Begić, učenici Međunarodne srednje škole u Zenici, Mirza Nikšić, Irfan Smajević, Uma Hamzić, učenici Međunarodne srednje škole u Sarajevu, Mehmet Emin Oge, učenik Međunarodne srednje škole u Tuzli.

„Izuzetna mi je čast bila biti mentor učenicima na natjecanju koje ohrabruje kreativnost te dozvoljava učenicima da na interesantan način prikažu svoje projekte. Zasigurno je bilo nezaboravno iskustvo natjecati se, družiti i upoznati kulturu mladih, talentiranih ljudi iz 45 zemalja svijeta. To je odlična prilika da se promoviraju pozitivne vrijednosti i sklape nova prijateljstva, razmjene dosadašnja i steknu nova znanja i iskustva“, ističe mentorica Aida Granulo.

Predstavnici naše zemlje osvojili su i četiri brončane medalje: Tajra Karabašić, učenica Međunarodne srednje škole u Zenici, te Jasmin Delihodžić, Meliha Omerkić, Dženeta Kudumović, Lejla Pandžić, Esma Ibrahimović, učenici Međunarodne škole u Tuzli.

Ovo je bila odlična prilika bosanskohercegovačkim učenicima da predstave svoje projekte pred stručnim žirijem i vršnjacima iz cijelog svijeta, te da razmijene mišljenja i time dođu do novih ideja sa kojima će moći nastaviti razrađivati svoje projekte u narednom periodu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI