fbpx

Znanstvenici izumili “piši-briši” papir

Autor: GeeK.hr

Uz pomoć napredne tehnologije, znanstvenici s University Shangdon iz Kine i University of California su stvorili novu vrstu papira za kojeg više neće biti potrebna tinta. Printanje će se obavljati uz pomoć UV svjetla.

Ono što je na papiru napisano moći će se izbrisati zagrijavanjem do 120 stupnjeva, a na njemu će se moći pisati iznova i do 80 puta. Ovakva vrsta papira je proizvedena zbog ekoloških razloga, a ponajviše zbog sve veće sječe šuma.

Tajna ove tehnologije se nalazi u kemikaliji koja mijenja boju. Tanak sloj se može aplicirati na standardan papir koji će se zbog toga moći više puta upotrijebiti. “Mi smo željeli napraviti novu vrstu papira za kojeg nam neće biti potrebna tinta i koji se ne razlikuje od običnog papira, ali će se moći više puta brisati i upotrijebiti za printanje”, rekao je jedan od znanstvenika prof. Yadong Yin.

Ovo novo tehnološko otkriće će zasigurno imati veliki utjecaj na ekonomiju i okoliš u modernom društvu jer proizvodnja papira predstavlja veliki izvor zagađenja, a to vrijedi i za recikliranje papira zbog postupka uklanjanja tinte. Sječa šuma također predstavlja veliki problem pa znanstvenici već duže vrijeme pokušavaju pronaći alternative papira kakvog koristimo danas.

Autor: GeeK.hr

ZADNJE VIJESTI