fbpx
Foto: Vijesti.ba

Braća Čengić i Fond o isplati 250.000 KM: Trudimo se biti nepristrani

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Poduzeće CHB d.o.o., u vlasništvu Tarika Čengića, brata generalnog tajnika SDP-a BiH Irfana Čengića, nedavno je od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobilo poticaj u iznosu od oko 250.000 KM.

CHB-u ovaj novčani stimulans isplaćen je po osnovi Javnog poziva za dodjelu sredstava za financiranje i sufinanciranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom, koji je Fond raspisao 27. Studenog prošle godine.

(Ne) prevelik iznos?

U Fondu, međutim, tvrde da četvrtina miliona maraka i nije preveliki iznos, ako se uzme u obzir da CHB zapošljava dvadesetak osoba sa invaliditetom.

„ Mislim da to poduzeće ima blizu 20 zaposlenih osoba sa invaliditetom. Dakle, vi za svaku novozaposlenu osobu imate pravo dobiti poticaj Fonda. Ovo poduzeće je tada prvi put zaposlilo te osobe i ima pravo na poticaj za njihovo zaposlenje i otud se došlo do ove značajne cifre. Ali kad to rasporedite na 20 zaposlenih osoba sa invaliditetom, onda prostom matematikom dođete do podatka da je to poduzeće dobilo oko 10.000 KM po osobi sa invaliditetom koju je zaposlilo“ – kazao je za Vijesti.ba savjetnik direktora Fonda Nerin Dizdar, koji je ujedno i član Glavnog odbora SDP-a BiH.

Pojasnio je način na koji se dodjeljuju sredstva Fonda po osnovi raspisanog Javnog poziva.

„Tročlana komisija analizira sve pristigle zahtjeve i svoj prijedlog upućuje Upravnom odboru, čijih sedam članova odlučuje o konačnoj raspodjeli sredstava. Također, UO Fonda odlučuje i o tome koliko će sredstava biti raspodijeljeno“ – ističe Dizdar.

Upravnom odboru, kaže Dizdar, bitno je da li firma ima status društva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, da li je zadovoljila formalne uvjete, i onda se sredstva raspodjeljuju prema kriterijima.

„Mi u Fondu čak imamo i nešto niže plate nego što smo imali prije, jer smo se trudili da uvećamo sredstva koja se isključivo dodjeljuju osobama sa invaliditetom“ – naglašava Dizdar.

U Fondu se, dodaje, trude i da budu potpuno nepristrani, ne vodeći se time ko je vlasnik firme i da li je član neke stranke.

„Nas ne zanima vlasnička struktura i je li je neko član ove ili one stranke. Svako kome federalni ministar rada i socijalne politike prizna status društva za zapošljavanje osoba s invaliditetom, ima pravo aplicirati na sredstva Fonda. Tome u prilog ide i činjenica da su određeni iznos dobile firme u vlasništvu osoba koje su članovi drugih političkih partija“ – pojašnjava Dizdar.

Tvrdi da su u Fondu u posljednjih godinu dana vršene dvije revizije – službena državna, odnosno federalna, te nezavisna – internog karaktera.

„Plus, imali smo ovdje i financijsku policiju, Federalnu upravu policije i inspekciju rada koji su svi listom utvrdili da je poslovanje Fonda, što se tiče raspodjele sredstava, sasvim legalno i zakonito“ – zaključuje Dizdar.

Marketing, promocija i salon ljepote

Primarna djelatnost CHB-a, koji ima 25 uposlenih, od kojih je 19 osoba sa invaliditetom, je marketing, promocija i istraživanja, te pružanje usluga u salonu ljepote “Malena”, smještenom u blizini Gradske tržnice u centru Sarajeva. Također, CHB pruža usluge kombi prijevoza, rent-a-car, i organizaciju svih vrsta prijevoza.

U razgovoru za Vijesti.ba, vlasnik i direktor firme Tarik Čengić naglašava kako su spomenuta novčana sredstva namijenjena za plate i doprinose osoba sa invaliditetom, prilagođavanje prostorija, kupovinu opreme i sredstava za rad, a ne njemu kao vlasniku.

„Svaka firma koja ne zapošljava osobe sa invaliditetom plaća poreze. Svaka firma koja zapošljava osobe sa invaliditetom dobiva pomoć od Fonda. Sve firme koje apliciraju i imaju urednu dokumentaciju dobiju pomoć, bez izuzetaka. Mi smo fokusirani na naš rad i uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada i to ćemo nastaviti“ – navodi Čengić.

Navodi kako je u posljednjih desetak dana u prostorijama CHB-a u kontroli bilo pet inspekcija, od kojih „nijedna nije istakla niti jednu nepravilnost u poslovanju kompanije“.

„Posebno ističemo da je čak dva puta u kontroli bila inspekcija rada, koja je ustanovila da naša kompanija u potpunosti provodi Zakon o radu i druge akte za pošten odnos prema radnicima“ – poručuje Čengić.

Političke i bratske veze

Kontaktirali smo i Irfana Čengića, koji nam je rekao da je u svom djelovanju i ranije pozivao sve kompanije da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, jer je ovo jedan od rijetkih projekata iza kojeg je stala država i u okviru kojeg se zaposlilo više od 2.000 osoba sa invaliditetom.

„Svaka firma u FBiH koja zapošljava osobe sa invaliditetom dobiva za to poticaj od Fonda. Dovoljno je da popuni aplikaciju i ima urednu dokumentaciju. Taj novac se dodjeljuje za plate, doprinose, opremu i sredstva za rad osobama sa invaliditetom, a ne vlasnicima kompanije“ – mišljenja je Irfan, slično kao i njegov brat Tarik.

Kako je naglasio, to što su pojedini mediji izdvojili kompaniju CHB “pokušaj je da se od pozitivne priče zapošljavanja mladih osoba u realnom sektoru koji nisu napustili BiH napravi negativna priča i da se osobe sa invaliditetom ostave bez posla“.

„Pritisak na firmu postoji isključivo zato što je vlasnik moj brat. Nažalost, većina firmi i pored pomoći države ne žele da zapošljavaju osobe sa invaliditetom jer imaju predrasude. U svom političkom djelovanju sam uvijek pomagao osobama sa invaliditetom kroz pomoć otvaranju servisnih centara za porodice djece sa specijalnim potrebama, pomoć zavodu „Mjedenica“, aktivnosti Udruženja gluhih i nagluhih osoba, izdvajanja sredstava za inkluziju u obrazovanju i slično“ – dodao je Irfan.

Inače, Firma CHB d.o.o iz Sarajeva osnovana je 24.3.2017. godine, a šest mjeseci kasnije 27.9.2017. godine CHB je konkurirala na javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za sredstava za financiranje i sufinanciranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije u 2017. godini, prenio je Žurnal.  Prvog prosnica 2017. godine Fond je dodijelio oko 250.000 maraka firmi CHB d.o.o iz Sarajeva.

Jedan od partnera CHB-a jeste SDP BiH, a za lični branding CHB su upravo izabrali i članovi te stranke – brat od vlasnika, generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić, te potpredsjednica stranke Lana Prlić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI