fbpx

12.000 REGISTRIRANIH UDRUGA: Za neke je BiH zbilja zemlja meda i mlijeka!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Živimo vrijeme koje je u Bosni i Hercegovini nekima gore nego rat, ali ima i onih kojima je ono takorekuć brat. Svi nešto obećavaju, posebno političari koji su na vlasti, premda isto tako s druge strane ima i njihovih oponeta koji govore da se u BiH loše živi, no gledajući iz jednoga kuta to i nije baš tako, bez obzira na sve poražavajuće brojke o iseljavanju naroda i drugih negativnih utjecaja.

A da se loše ne živi (barem jedan dio populacije) najbolji primjer imamo prateći rad nevladinog sektora gdje recimo u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom direktori takvih i sličnih ustanova imaju primanja od 4-5 tisuća maraka. Dakle, ne govorimo o njihovoj plaći nego o primanjima, odnosno “lovu u mutnom2, a što možemo potkrijepiti i dokazima kao što ćemo i učiniti kroz veći broj tekstova što ih namjeravamo objaviti u predstojećem razdoblju.

Naravno, nismo još uvijek sve istražili i sigurno da pored svega onoga što je istraženo na ovaj ili onaj način postoje i beneficije koje su još uvijek neistražene. Uglavnom, veći broj njih na takvim pozicijama imaju veća primanja od samih premijera i predsjednika države i to nisu obični nego profesionalni uhljebi.

Na razini FBiH trenutno tako postoji čak 12.000 registriranih udruga iz nevladinog sektora! Pravi primjer ovoga što navodimo svakako je i Savez “Sumero”. Riječ je o Savezu organizacija civilnog društva koji promovira ljudska prava, zastupanje i samozastupanje osoba s intelektualnim poteškoćama.

Vjerovali ili ne ali u taj Savez “Sumero” dolaze čak i osobe iz bankarskog sektora, što je u normalnom svijetu nepojmljivo, ali u Bosni i Hercegovini istinito i moguće, jer imamo takve primjere s osobama iz BBI banke, kao i Mikrokreditnih organizacija koje kotiraju jako dobro, zarađujući odlično na ogromnim kamatama koje mjesečno znaju iznositi i 20-30%, a što je također nedopustivo u normalnim zemljama, no malo je i njima, pa gospoda još “ćapaju” preko pojedinih organizacija poput spomenutog “Sumera” (nastavlja se…).

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI