fbpx

16 godina od “terorističkog” napada jajima na SFOR u Grudama!

Autor: D. Ivanković

GRUDE - Tri terenska vozila međunarodnih snaga i federalnog MUP-a prevrnuta su i porazbijana u središtu Gruda na današnji dan 2001. godine tijekom prosvjeda protiv upada SFOR-a u poslovnicu Hercegovačke banke. Tijekom jutra teretnim su vozilima blokirani svi prilazi Grudama te samo središte grada, iako nije rečeno je li netko preuzeo odgovornost za blokade.

Prema priči službenica Hercegovačke banke u Grudama koje su željele ostati anonimne, sforovci su u poslovnicu upali oko 7 sati, odmah nakon otvaranja banke, i to navodno s maskama na glavi. Ubrzo je u središtu općine počelo okupljanje većeg broja građana, dok je kasnije masa, od nekih tisuću ljudi, posebno burno reagirala dok su vojnici međunarodnih snaga iznosili dokumentaciju iz banke.

Transporteri i terenska vozila te nekoliko desetaka SFOR-ovih vojnika ostali su do popodnevnih sati blokirani u središtu Gruda, a povremeni incidenti i nasrtaji na SFOR-ova vozila prošli su bez ozljeda. Grude je nadlijetao i helikopter međunarodnih snaga oko 13 sati kada su i prevrnuta spomenuta vozila.

Traženje Gruđana da će pustiti SFOR-ove vojnike jedino u slučaju da vrate odnesenu dokumentaciju, SFOR nije prihvatio sve do popodnevnih sati, pa samim time ni napetost u središtu grada nije prestajala. Bježeći iz banke, federalpolicajci, sforovci, karabinjeri i revizori zasuti su jajima.

U ranim jutarnjim satima pripadnici francuske divizije SFOR-a pojačani talijanskim karabinjerima blokirali su i Posušje, te su upali u poslovnicu Hercegovačke banke. Akcija je počela u 7.30 sati. Akcija nije bila najavljena, već je prvi dopis u policijsku postaju stigao tek nakon početka akcije.

SFOR je blokirao dvije glavne gradske prometnice, Ulicu fra Grge Martića i Kralja Tomislava s oko dvadeset vozila, a kretanje građana onemogućavali su kordoni do zuba naoružanih sforovaca.

Djelatnice poslovnice banke puštene su tek nakon dva sata, a iz razgovora s njima doznalo se da nisu ispitivane i pretresane, ali im nije bilo dopušteno nikakvo kretanje po banci, pa čak ni odlazak na WC.

Za cijelo to vrijeme masa okupljenih građana se pojačavala, a posuški srednjoškolci su u jednom trenutku uspjeli čak i oteti oružje jednom francuskom vojniku koje su mu ubrzo vratili jasno im dajući do znanja da je svaka sila za vremena.

U 11 sati posuški dragovoljci i veterani probili su SFOR-ov kordon te upali u poslovnicu banke. Ubrzo su iz banke izbačeni karabinjeri i sforovci, te osoblje koje su doveli sa sobom. Nakon oslobađanja poslovnice Posušani su vratili i svu otetu dokumentaciju, te natjerali SFOR na odlazak. Tijekom ovih dramatičnih zbivanja sve djelatnice banke su se vratile na posao, a cijelo to vrijeme banku su osiguravali građani i hrvatska policija.

Francuski vojnici još su jednom pokušali uspostaviti kontrolu nad situacijom kada su probali ponovno ući u banku, ali za to nisu imali baš nikakvih izgleda. Karabinjeri i SFOR napustili su Posušje četiri sata nakon početka akcije zasipani kišom jaja, boca, kamenja, te svega ostalog do čega se moglo doći.

Autor: D. Ivanković

ZADNJE VIJESTI