fbpx

70 godina od osnivanja prve mirovne postrojbe u povijesti UN-a

Autor: Dnevno.ba

NEW YORK - Dana 29. svibnja 1948. osnovane su prve mirovne postrojbe u povijesti UN-a, namijenjene djelovanju na nekom zaraćenom području. Radilo se o postrojbama UNTSO-a (engl. United Nations Truce Supervision Organization) namijenjenima nadgledanju primirja na Bliskom istoku.

Pripadnici tih postrojbi poslani su na Bliski istok iz SAD-a, gdje su prethodno djelovali u sklopu zaštitnih jedinica (garde) pri sjedištu Ujedinjenih naroda. Radilo se isprva samo o 50 ljudi, a na terenu na Bliskom istoku nastavili su nositi uniforme UN-ovih zaštitnih jedinica.

Tijekom 20. stoljeća UN je organizirao čak oko 50 mirovnih operacija. Mirovne postrojbe UN-a dobile su nadimak plave kacige ili plave beretke, a osim naoružanih trupa danas koriste i težu vojnu opremu. Osim vojnika, u tim postrojbama nalaze se i policijski djelatnici te stručnjaci s raznih područja djelovanja (inženjeri i slično).

U današnje vrijeme snage UN-a broje otprilike 100.000 uniformiranih osoba po raznim dijelovima svijeta. Zanimljivo je da je prvi zapovjednik spomenutog UNTSO-a tj. prvi zapovjednik prve neke mirovne postrojbe u povijesti UN-a bio švedski grof Thord Bonde, s činom pukovnika.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI