fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

AKTUALNA TEMA: Nezaposlenost se ne rješava emigracijom

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - „Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu.“ A nama, dragi Petrica, 'vezda' isto.

Statistika je zapravo tek matematička disciplina. Vrlo uvjerljiva. Često okrutna. Igra brojki i slova koja ima za temu ljude ukoliko su ljudi uzeti kao primjer statističkog mjerenja. U vremenima u kojima se mjere nezaposlenost, gospodarska moć, ekonomski pokazatelji i druga mjerila pojedinog podneblja u kojima je cilj mjerenja pokazati kako se živi, statistika je i prijatelj i neprijatelj.

Bosna i Hercegovina je kao država primjer, uzorak i pokazatelj. Dok se u državi rade stvari koje su neobjašnjive građanima, dok se političke stranke koje državu vode bore da si svaka opskrbi bilo koju vrstu potpore u vremenu u kojem narodi ne razumiju kako se politika zapravo vodi, sve više mladih odlazi i demografski pokazatelji su sve tamniji, prema metaforičkom i stvarnom pokazatelju. I statistika zorno pokazuje negativne brojke o mladima koji su napustili svoje ognjište a u isto vrijeme su izbrisani sa pretrpanih lista na kojima se nalaze imena nezaposlenih.

Pošto se naše državne i entitestke vlasti bave samima sobom, brojni stanovnici ovdašnjih mjesta imaju vlastite probleme u smislu pronalska angažmana na bauštelama i u tvornicama diljem Njemačke i drugih europskih zemalja u kojima će stvarati vlastitu sadašnjost, život i budućnost.

Čovjek osjeti potrebu za promjenom. Svaki čovjek ponekada sam vidi da više „ovako“ ne može. A ovako je u navodnicima zbog toga što se „ovako“ tretira kao svakodnevnica. Ona koja dozlogrdi i Bogu i čovjeku. I tada, kada pojedinac ostavi svoje najmilije, teška srca napusti rodni kraj, ode u inozemstvo ni prvi a ni zadnji, trbuhom za kruhom, naši ga statističari ovlašteni za mjerenje zaposlenosti i nezaposlenosti jednostavno skinu sa liste, izbrišu ga jer se nije javljao a ovaj se nije javljao jer više nema potrebu za javljanjem obzirom da je upoznao istinsko značenje rada, reda i discipline.

I potpisnik ovih redaka je brojka u statističkom smislu te mu matična Služba za zapošljavanje nudi onaj maksimum koji mu trenutno može ponuditi a to je zdravstveno osiguranje. Sigurnost u smislu da će mu biti dopušteno liječenje u skoroj budućnosti kada liječenje bude potrebno. Ali se potpisnik ovih redaka ne slaže sa brisanjem iz statističkih podataka svih onih koji napuste državu Bosnu i Hercegovinu, svoj entitet i županiju.

I zasigurno se sjeća obećanja trenutnog premijera Federacije Bosne i Hercegovine koji je rekao da će 50 tisuća mladih osoba u njegovom mandatu dobiti posao i sigurnost ostanka na vlastitom kućnom pragu. To se još ne događa. To zapošljavanje. A to je budućnost. Ono kada mladić ili djevojka završe školu ili zanat, kada se zapravo osposobe biti punopravni član društva, sa svojim mogućnostima, pravima i obvezama i zaposli se te kaže, neopterećen političkim igrama – TO!

Statistika je i prijatelj i neprijatelj. Frend je onda kada se pokaže da je neka vlast uspjela zaposliti nekoga. Ali je neprijatelj kada pobriše iz evidencije još jednoga u nizu emigranta iz ove države. Države u kojoj se zapošljavaju oni koji – pod A) idu odavde i nađu posao u inozemstvu te oni koji – pod B) pripadaju političkoj stranci. Nezaposlenost se ne rješava ni emigracijom niti nepotizmom. Nije, doduše, ni političkim vezama. Rješava se proizvodnjom, otvaranjem tvornica i tržišnom ekonomijom kojoj toliko težimo i kojoj ćemo pripadati ako nas ikada prime u EU.

Tada neće postojati segregacija modernog oblika i selekcija onih koji moraju bježati i biti izbrisani sa lista nezaposlenih i onih koji će ostati i biti statistički pokazatelj demografski uništene države, nevezano kojem narodu ili kojoj vjeri pripadali.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});