fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AKTUALNA TEMA: Treba li se Dragan Čović ispričati puku Uzdola?

Autor: Dnevno.ba

UZDOL - Prije dvije i pol godine odvijala se prava mala drama povezana sa općinom Prozor – Rama, a usko je vezana i za Uzdol. Na sjednici Skupštine HNŽ-a održane 19.11.2013. donesena je Odluka o osnivanju lovišta u HNŽ-u, po kojoj se u općini Prozor-Rama osnivaju dva lovišta, umjesto jednog koje je postojalo od kada postoji ova općina i lov u njoj. Novo lovište, koje se po toj odluci naziva „Gorača“, predloženo je od Kluba Bošnjaka u Skupštini, a podržano od zastupnika HDZ-a BIH.

Lovište „Gorača“ je očito bilo namijenjeno za nesmetan lov od strane Bošnjaka iz istočnih dijelova Općine. Ali, upravu tu i leži najveća smetnja – u granicama novog lovišta, gdje bi se trebao odvijati nesmetan lov od strane Bošnjaka, ostao je Uzdol, kao i Donja Vast, Pajići, Ivanci, Jurići, Menjik, Ljubunci, dio Perića, Gračanica, dio Gračaca, Ustrama, Kućani, Hudusko, i još mnogo naselja.

Uzdol to nije zaslužio. Narod ovoga kraja pretrpio je takve strahovite gubitke da će na te rane još dugo vremena trebati stavljati najljekovitije postupke, najpažljivije odabrane odluke za njegovanje i zarastanje tih rana. A odlukom po kojoj je Uzdol smješten u lovište „Gorača“ na te rane bačena je najprljavija sol.

Poznato je da je načelnik Rame, Jozo Ivančević, u jednom relativno kratkom roku, u akciji bez velike galame i pompe, u Ustavnom sudu Federacije uspio izboriti poništenje sramotne odluke o osnivanju dva lovišta na području svoje općine. Prije toga je pokušao uvjeriti zastupnike, prvenstveno HDZ-a BiH, da povuku svoju odluku – dobivao je lažna obećanja koja su bila samo kupovanje vremena, a zapravo su Skupština HNŽ-a i Ministarstvo poljoprivrede HNŽ-a do zadnjeg trena držali se te odluke i protivili njenom poništenju, čak i na Ustavnom sudu!

Što ima Dragan Čović sa tim? Ima, itekako. I to ne samo kao lider stranke čiji su zastupnici omogućili sramnu odluku, već i kao lider koji je Donki Joviću omogućio i drugi ministarski mandat, nagrađujući posebno njega za poslušnost (a ministar Jović je službeno predložio podjelu Rame na dva lovišta i bio gorljivi zagovornik formiranja lovišta Gorača).

Ovih dana, kada će u sklopu izborne kampanje Dragan Čović obilaziti svetišta po državi, pa i svetište svetog Ive na Uzdolu, biti će prigoda da se ispriča puku Uzdola, da kaže da je u određenim periodima bilo previše trgovine s Bošnjacima, a da ta trgovina prema Uzdolu nije bila nimalo poštena.

U protivnom, ma kako Uzdoljani, još previše nemoćni i odrvenjeli zbog nedavnih gubitaka, trpjeli te pljuske i udarce, s vremenom će se shvatiti u kakvoj su zabludi bili dok su dozvoljavali da im u prvim redovima sjede oni koji ih izdavaše i prodavaše. A povijest će sve to zabilježiti.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});