fbpx

AMBASADA SAD: Jačati, a ne slabiti pravosudne institucije u BiH

Autor: Patria

SARAJEVO - Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH su na jučerašnjem zasjedanju izglasali izmjene Krivičnog zakona FBiH, odnosno člana 382. tog zakona koji se odnosi na trgovinu utjecajem. Ta vrsta trgovine, bude li Zakon usvojen i na Domu naroda Parlamenta FBiH, se više ne bi tretirala kao krivično djelo, osim u slučaju kada se direktno traži ili daje mito za trgovinu utjecajem.

Izmjene ovog člana Krivičnog zakona predložila je Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije na čijem je čelu Mirsad Kukić. Predsjedniku te stranke upravo se sudi za ovo krivično djelo. Izmjene člana 382. Krivičnog zakona FBiH su podržali zastupnici iz SDA, SBB-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH. Za isto djelo sudi se i zastupniku Amiru Zukiću iz SDA, kao i Asimu Sarajliću, potpredsjedniku SDA i zastupniku u Državnom parlamentu.

Izmjene Krivičnog zakona na način kako je to urađeno u utorak u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kritizirali su i iz DF-a i Naše stranke iz koje su najavili blokadu usvajanja izmjena Zakona na Domu naroda.

Iz SDP-a su danas istakli da je ipak neprihvatljivo da se navedene izmjene zakona realiziraju bez aktivnog učešća Ministarstva pravde i nadležnih pravosudnih institucija, te pozvali nadležne pravosudne institucije, VSTV, akademsku zajednicu, Evropsku komisiju i pravni odjel OHR-a da se jasno odrede o karakteru navedenih izmjena, te otklone ili potvrde navode kako se radi o usuglašavanju sa EU pravnom stečevinom i preporukama GRECO-a.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala smatra da je novim izmjenama Krivičnog zakona FBiH sužen prostor za kažnjavanje krivičnih djela što je odstupanje Bosne i Hercegovine od evropske prakse.

Iz OHR-a su danas istakli u komentaru za agenciju Patria da “OHR nije vidio spomenute amandmane, tako da ih ne možemo komentirati“, ističući da u svakom slučaju pozivaju na osnaživanje, a ne slabljenje borbe protiv korupcije.

Govoreći za agenciju Patria iz Ureda za odnose s javnošću  Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH također su istakli kako Zakon još uvijek nisu imali priliku vidjeti, pozivajući političare da u svakom slučaju rade na jačanju pravosudnih struktura u BiH.

„Od ključnog značaja je da u sklopu borbe protiv korupcije političari rade na jačanju, a ne slabljenju bh. institucija i pravosudnih struktura. Zakonska rješenja moraju poštovati međunarodne i standarde EU, te zadovoljiti obaveze prema UN i zadržati ulogu državnih organa u borbi protiv korupcije“, istakli su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

 

Autor: Patria

ZADNJE VIJESTI