fbpx

Amerikanci otvoreno protiv ruskog ulaska u INA-u!

Autor: Jutarnji list

ZAGREB - "Rusi nisu partner kojeg bismo voljeli vidjeti u Ini. Mislim da su oni proteklih godina bili disruptivna sila u regiji, te bi Ini i Hrvatskoj trebao kvalitetniji partner", rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj William Kohorst odgovarajući na pitanja novinara na današnjem brifingu za medije.

Susret je organiziran povodom posjeta Sue Saarnio, posebne izaslanice za energetiku američkog State Departmenta Hrvatskoj.

Iako je glavna tema posjeta, pa i brifinga bio projekt gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku koju američka administracija smatra jednim od ključnih projekata u regiji, razgovor se očekivano dotaknuo i odnosa Ine i MOL-a, te interesa ruskih kompanija, prvenstveno Rosnjefta, za preuzimanje MOL-ovog udjela u Ini.

Izjava novog američkog ambasadora utoliko se može smatrati dosad najizravnijim javnim signalom SAD-a hrvatskoj politici kako se protive ulasku u takav aranžman s tim tvrtkama.

“Smatram kako proces u Ini ide dobrim smjerom, jer je raspisan natječaj za izbor međunarodnih savjetnika koji bi trebali Vladi pomoći da utvrdi sve ključne informacije. To je uvijek nužan prvi korak u poslovnim pregovorima. Vjerujem kako će temeljem tih informacija i dobrih savjeta Vlada donijeti dobre odluke i u financijskom i u političkom smislu”, rekao je Kohorst.

Autor: Jutarnji list

ZADNJE VIJESTI