fbpx

Amerikanci poslali dva ratna broda u Južno more

Autor: Hina

WASHINGTON - Dva ratna broda američke mornarice u nedjelju su plovila u blizini otočja u Južnom kineskom moru koje svojata Peking, otkrila su dva američka dužnosnika, što je potez koji će najvjerojatnije razljutiti Kinu u vrijeme dok predsjednik Donald Trump traži nastavak suradnje po pitanju Sjeverne Koreje.

Za Washington je ta operacija posljednja u nizu pokušaja suprotstavljanja želji Pekinga da ograniči slobodu kretanja u tim strateškim vodama.

Slične američke operacije postale su rutinske. Američki potez se događa u napetom razdoblju, samo nekoliko dana nakon što je Pentagon otkazao poziv Kini da sudjeluje u velikoj pomorskoj vojnoj vježbi pod palicom američke vojske.

Američki dužnosnici koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani otkrili su da su se razarač Higgins i krstarica Antietam približili 12 nautičkih milja otočju Paracel.

Trumpovo otkazivanje zakazanog singapurskog summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom dodatno je pogoršao odnose između Sjedinjenih Država i Kine koje vode i trgovinski spor.

Kinesko svojatanje otoka u Južnom kineskom moru kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna vrijedna roba osporavaju Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI