fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Amir Zukić i Vesna Švancer redovno primali plaću iz Parlamenta FBiH dok su bili u pritvoru

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH godinama je prisutan problem neopravdanih izostanaka zastupnika sa sjednica. Vlada FBiH je u vidu amandmana na Zakon o platama i naknadama u organima vlasti propisala da se za neopravdano odsustvo s plenarne sjednice odbija 10 posto od paušala. Tako su Amir Zukić i Vesna Švancer dok su bili u pritvoru redovno primali platu, iako nisu prisustvovali sjednicama.

Prema podacima koje smo dobili iz Parlamenta FBiH, ova mjera je od početka 2017. godine primijenjena na 52 zastupnika. Za opravdane izostanke, kao, recimo, u slučaju pritvora, obustavljaju se paušal, topli obrok i naknada za odvojeni život, ali se plata isplaćuje bez umanjivanja.

Naime, zastupnik Amir Zukić (SDA) uhićen je 17. veljače ove godine u okviru akcije “Bosna” zbog nezakonitog zapošljavanja i u pritvoru KPZ-a Zenica proveo je pet mjeseci, nakon čega se, očekivano, vratio pravo u zastupničke klupe. Potpredsjednica Zastupničkog doma Vesna Švancer (SBB) uhićena je 23. prosinca prošle godine, a Općinski sud u Zenici je donio nepravosnažno rješenje za određivanje pritvora radi osiguravanja prisustva glavnom pretresu koji je održan u januaru. Isti sud je osudio Švancer na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog prevare.

“Zastupnici koji su bili u pritvoru u toku ove godine Amir Zukić i Vesna Švancer, za vrijeme pritvora su bili u radnom odnosu i primali platu koja im nije umanjivana, ali su im obustavljeni paušal i topli obrok, a Vesni Švancer i naknada za odvojeni život za mjesec pritvora”, kazali su nam iz Zastupničkog doma FBiH.

Prema članu 16. Poslovnika Zastupničkog doma, zastupnici za vršenje funkcije imaju pravo na plaću, naknadu za zastupničko angažiranje te naknadu određenih materijalnih troškova i druge naknade na osnovu posebnog akta Zastupničkog doma, odnosno akta Administrativne komisije. Za neizvršavanje obaveza u vršenju zastupničke funkcije, odnosno neopravdanog odsustva sa sjednica Zastupničkog doma i radnih tijela, zastupnicima se može umanjiti naknada za zastupničko angažiranje, odnosno druga primanja i naknade. Navedeno pitanje je skoro jednako definirao i u Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH, ali je ovaj problem znatno manje izražen.

Evidenciju o prisustvu i izostancima zastupnika sa sjednica, navode iz Parlamenta FBiH, vode zaposleni u stručnim službama oba doma. Opravdani izostanak, ističu, nije definiran nekim posebnim aktom, dovoljno je da zastupnik prije održavanja sjednice rukovoditelju doma ili predsjednicima radnih tijela usmeno ili pismeno najavi svoj izostanak. Granica za izostanke ne postoji.

U skladu s odredbama Zakona o platama svaki neopravdani izostanak sa sjednica doma ili radnih tijela sankcionira se odbijanjem 10 posto od stalnog mjesečnog novčanog primanja – paušala. Od početka ove godine ovaj procent se odbija samo za neopravdane izostanke. Za zastupnike koji su u radnom odnosu neopravdani izostanak podrazumijeva odbijanje 10 posto paušala za svaki izostanak sa sjednica i topli obrok za dane neprisustvovanja sjednicama, a za zastupnike koji nisu u radnom odnosu u Parlamentu FBiH odbija se samo 10 posto paušala za neopravdane izostanke sa sjednica.

Prema podacima Centra civilnih inicijativa, nijednom od zastupnika u prethodnom periodu nisu umanjena primanja na osnovu navedenog. Dodatni problem je, ističu iz CCI-ja, taj što ne evidentiraju slučajeve kada zastupnici tokom rada napuste sjednicu, iako je, kako jasno stoji u članu 10. Poslovnika Zastupničkog doma, zastupnik koji je spriječen da prisustvuje sjednici doma ili sjednici radnog tijela, ili iz određenog razloga treba u toku rada da napusti sjednicu, dužan o tome pravovremeno obavijestiti predsjedavajućeg Zastupničkog doma, odnosno predsjednika odgovarajućeg radnog tijela i iznijeti razloge zbog kojih odsustvuje. Međutim, iz Parlamenta FBiH tvrde da su ove godine 52 zastupnika ostala bez 10 posto paušala zbog jednog ili više izostanaka sa sjednica.

“Neopravdano odsustvo zastupnika s plenarnih sjednica i dalje ukazuje na višegodišnji problem prisutan u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. U posmatranom periodu došlo je čak do neusvajanja Izvještaja o radu Vlade FBiH za 2016. godinu, zbog nedovoljnog prisustva predstavnika parlamentarne većine na sjednici i tokom glasanja”, navode iz CCI-ja.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH primaju paušal koji iznosi 630 KM.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});