fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ANALIZA NJIHOVE ANALIZE: Predsjedatelj VM-a Zvizdić o Privremenom izvještaju EK o BiH

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Privremeno izvješće Europske komisije o Bosni i Hercegovini potvrdilo je da je, u odnosu na prethodni period, postignut napredak, ali je nažalost, ponovo konstatirano da su političke opstrukcije usporile provođenje neophodnih reformi.

Ovo je stav Predsjedavajućeg VM-a Zvizdića. Potpuno točan, zapravo. Posebno u dijelu u kojem političke opstrukcije sprječavaju daljnji napredak koji je mizeran, ali ipak postoji. Barem smo predali odgovore na pitanja za što nam je trebalo rekordno vrijeme od svih zemalja članica EU.

 

Također, u izvješću se navodi i da je Europska unija svim političkim liderima u BiH jasno i nedvosmisleno poručila da moraju preuzeti odgovornost i pokazati spremnost na kompromis (koliko smo puta i mi to spominjali op.a.) kada je u pitanju provođenje odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, ali i usvajanje drugih zakona predviđenih Reformskom agendom, koji su blokirani iz dnevnopolitičkih razloga, objašnjava Zvizdić. Dok mi tvrdimo da se i ovi dnevnopolitički razlozi mogu svrstati u političke opstrukcije.

 

„U izvješću je pozitivno ocijenjeno usvajanje programa ekonomskih reformi, a naglašen je i progres u privrednom sektoru i stvaranju kvalitetnijeg poslovnog okruženja, borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, što je rezultiralo skidanjem BiH sa tzv. „sive liste“ FATF-a i Moneyvala“, hvalisavo se spominje u analizi.

 

Zašto hvalisavo? Pa, što se tiče ekonomskog napretka, donošenje nekoliko agendi ili čega već, reformskih obrazaca ili pod zakonskih akta nije dovoljno da građani ove zemlje osjete na vlastitoj koži istinski ekonomski napredak.

 

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije neće biti završena dok najveće ribe, a one su iz političkog okruženja, ne završe u zatvoru na dugi vremenski period i oduzme im se imovina stečena na pljački svih naroda ove države.

 

A to što je BiH skinuta sa „sive liste“ FATFA-a, Moneyvala i drugih lihvara samo znači da država može lakše doći do novih zaduženja. Znači, opet po džepu građana. Jer dosadašnja zaduženja i krediti su završavali tko zna gdje te smo zbog toga i dolazili na razne sive i crne liste.

 

Zvizdić ističe da je i BiH napredovala kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava i prava manjina, ali „ne smijemo zanemariti ocjenu koja se odnosi na ugrožavanje medijskih sloboda, bez kojih nema ni demokratskog društva“, naglasio je Zvizdić.

 

Pa upravo je medijska sloboda jedna od rijetkih stavki koja je pozitivna. Evo, slobodno se pitamo živimo li u istoj državi mi građani koji smo na dnu lonca i dične političke elite koji s vrha daju nerealne ocjene o sadašnjosti i budućnosti ove države? A ljudska prava su baš ugrožena te je i to suprotno ocjeni i EK-e i analizi Predsjedavajućeg. Gdje su ljudska prava desetaka tisuća onih koji su pobjegli iz ove države praznog želuca?

 

„Stoga još jednom pozivam sve lidere i učesnike aktualnih političkih procesa, da pokušamo prevladati međustranačke tenzije i da se svi zajedno fokusiramo na ispunjavanje najvažnijih reformi, jer su europski put i ekonomski razvoj BiH, ipak, puno važniji od predizbornih kampanja“, na kraju je istaknuo Zvizdić.

 

Ma i mi se pridružujemo pozivu. Ali što znači pozivati nekoga tko niti sluša, niti čuje?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});