fbpx

BEĆIROVIĆ: Državni organi moraju voditi glavnu riječ prilikom posjete Lavrova

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Povodom planirane posjete Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Bosni i Hercegovini, Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, pozvao je državne institucije da se ozbiljnije posvete ovom pitanju i da javnost informiraju o svim detaljima posjete, prenosi agencija Patria.

– Krajnje je neozbiljno da su državne institucije Bosne i Hercegovine jednom čelniku unutrašnje administrativne podjedinice Bosne i Hercegovine, predsjedniku bosankohercegovačkog entiteta RS, prepustili ulogu glasnogovornika događaja koji su u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine. To je antiustavno i antidejtonsko ponašanje i mora biti hitno zaustavljeno. Ne mogu se pitanja od državnog značaja prepustiti na volju jednom nižem činovniku kojem se čak prepušta i da umjesto državnih organa javnosti saopštava da Lavrov prolongira datum dolaska. Dosadašnji najveći diplomatski domet Dodika u državi Bosni i Hercegovini je dočekivanje ruskih motorista, kvazi pjesnika i upravitelja nepriznatih odmetnutih teritorija – rekao je Bećirović.

On navodi da državni organi Bosne i Hercegovine moraju voditi glavnu riječ u posjeti važnog gosta kakav je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije.

– Očekujem od Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka da detaljno informiraju javnost o prirodi posjete, pitanjima koja će biti razmatrana na bilateralnoj razini i očekivanim ishodima. Ambasada Ruske Federacije bi se također trebala oglasiti i dati službeno obrazloženje odgode, kako različiti kvazidržavnici željni predizborne medijske pažnje ne bi zloupotrebljavali ovaj važan bilateralni susret za samopromociju – kaže Bećirović.

– Što se Milorada Dodika tiče, kada već pokazuje državničke ambicije u Bosni i Hercegovini i želju da bude član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, trebao bi ozbiljno poraditi na rješavanju problema kompleksa niže vrijednosti i stalne želje za sluganstvom tuđim državama i njihovim rukovodstvima – zaključio je Bećirović.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI