fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BiH godišnje troši milijune na članstvo u bizarnim organizacijama

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - BiH svake godine iz proračuna izdvaja milijune maraka na osnovi članstva njezinih institucija u međunarodnim organizacijama, ali godinama nitko nema informacije kakvi su učinci s obzirom na to da su na listi i neke egzotične asocijacije koje s nama nemaju nikakve dodirne točke, piše Večernji list BiH.

Podaci o izvršenju proračuna institucija BiH za prvo tromjesečje ove godine pokazuju kako je za članarine dano 3,98 mil. KM. Prošlogodišnjim proračunom za te namjene bila su planirana 6,2 milijuna KM, a potrošeno je 900.000 manje. Toliko novca je manje-više svake godine odlazilo iz proračuna u blagajne svjetskih i europskih organizacija, među kojima su i neke bizarne, poput Međunarodne organizacije za zaštitu morskog dna ili Opće konferencije za utege i mjere. Iako je još prije tri godine zatraženo da svaka institucija precizno navede organizacije čiji je član i mjesečne ili godišnje troškove koji iz toga proistječu kako bi bila preispitana opravdanost članstva, odgovora još nema.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je nadležno za tu oblast, nisu komentirali ništa vezano uz tu temu. Još lani su u tom ministarstvu kazali da su rokovi za odgovore davno istekli, a da ni jedno ministarstvo ni agencija nisu poslali mišljenje o opravdanosti članstva i plaćanja tih obveza. Da odgovori najvjerojatnije neće nikada stići, vjeruje zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić koja je godinama članica parlamentarnih povjerenstava za financije i proračun te vanjske poslove. Ona kaže da na sjednicama povjerenstava nikada nije bilo riječi o tom pitanju i vjeruje da nitko ne zna ni u kojim je organizacijama BiH članica i ima li od toga ikakve koristi.

– Ta pitanja su godinama bez odgovora. Oni koji bi trebali govoriti najviše, o tome uopće ne govore, a ja, kao oporbena zastupnica ne mogu osigurati podršku da se govori o tome. Vlast ne zanima ništa, a raniji zaključak Vijeća ministara u vezi s preispitivanjem članstva najlakši je put da se nešto nađe pod tepihom – kaže Majkić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});