fbpx

BiH ima najveći broj pušača u Europi

Autor: Fena

MOSTAR - Predstavnica Svjetske banke u BiH Ana Holt izjavila je u petak u Mostaru kako generalno zdravstvena statistika u Bosni i Hercegovini nije najbolja, ocijenivši kako BiH ima najveći broj pušača među ženama i muškarcima u Europi.

Podsjetila je i na istraživanja koja pokazuju na visok stupanj pretilosti u BiH, loše navike u ishrani te na slabo upražnjavanje fizičke aktivnost.

– Sve su to fakturi koji dovode do nastanka nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema – ustvrdila je Holt uoči prezentacije projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”.

– Prezentacijom navedenog projekta prisutnima ćemo nastojati promovirati zdrave stilove života. Fokusirat ćemo se na kontrolu uporabe duhana, alkohola i drugih štetnih supstanci, potom promociju zdravih navika u ishrani, te poticanje povećanja fizičke aktivnosti – naglasila je predstavnica Svjetske banke.

Pomoćnica ministra u sektoru za realiziranje projekta u Federalnom ministarstvu zdravstva Vildana Doder ustvrdila je kako je u fazi priprema projekta koji se temelji na, kako je kazala, jednoj nesretnoj zdravstvenoj statistici koja već godinama ukazuje na masovna kronična nezarazna oboljenja.

Po njezinim riječima, poseban izazov projekta je to što on nije isključivo iz sektora zdravstva, već obuhvaća multisektorski pristup.

Projekt “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini” obuhvaća nekoliko pristupa, od razvoja regulatornog okvira, preko promoviranja zdravih životnih navika, do educiranja timova za obiteljsku medicinu.

Cilj je projekta podrška smanjenu faktora rizika za zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti kroz unapređenje kontrole upotrebe duhana i alkohola te programa ishrane i fizičke aktivnosti u odabranim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini Doboju, Zvorniku, Zenici i Mostaru.

Projekt će administrirati Svjetska banka, financirati Vlada Švicarske, a implementirati Sektor za implementaciju projekata Federalnog ministarstva zdravstva, u suradnji s lokalnim zajednicama.

Sredstva za projekt u iznosu od milijun maraka bit će ravnomjerno raspoređena između dva entiteta.

Prva faza projekta planirana je do 31. prosinca 2018. godine.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI