fbpx

BiH na pragu pristupa tržištu meda, mlijeka i mliječnih prerađevina NR Kine

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas s ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo, u cilju finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održavati od 3. do 5. srpnja u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište,  u kratkom roku. Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje suradnju između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja veznog režima.

 

„BiH ulazi u finalnu fazu priprema, i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla“, istakao je na sastanku ministar Šarović, dodajući da je usuglašen Memorandum o razumijevanju s kineskom državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure.

 

Istaknuta je dosadašnja dobra suradnja s brojnim kineskim kompanijama te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture,  energetskih objekata i drugih značajnih investicijskih projekata u BiH. Kao jedan od uvjeta za proširenje suradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom zrakoplovstvu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini.

 

Pri tome, posebno mjesto zauzima suradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne suradnje BiH sa NR Kinom, već i sa 15 drugih zemalja središnje i istočne Europe, članica ove asocijacije, rečeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI