fbpx

BiH ne treba Dayton 2, nego EU1 i europeizaciju

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - Europski dužnosnici nikada nisu bili kritičniji prema političarima u BiH, kaže za N1 bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

On ističe da su u Bruxellesu nezadovoljni politikama podjela i sukoba te da nam ne treba Dayton 2 ni prastare politike, nego da nam treba EU1 i europeizacija Bosne i Hercegovine.

Po njemu još manje se iz zemlje treba okretati ka Turskoj i Rusiji. “Mi se u Europi ujednjujemo, a oni u BiH hoće da se dijele! To je definitivno pogrešan put!”, izjavio je Petritsch.

Iz Zagreba stiže drugačiji pogled. Profesor Dejan Jović smatra da bi bilo opasno ulaziti u projekte promjene Daytona bez jasnog cilja.

“Ja mislim da je Dayton još uvijek na snazi zato što bi svaka alternativa Daytonu bila suviše riskantna. Mislim da Zapad nikada neće ići mijenjati politički sustav u Bosni i Hercegovini ako nije u potpunosti siguran da neće biti sukoba zbog takve promjene i da će biti barem nekih poboljšanja.”

Analitičar Florian Bieber ističe da je vidljivo je u našoj zemlji već krenula predizborna kampanja što uvelike šteti našoj zemlji.

“Mislim da se međunarodna zajednica stvarno pita što može uraditi s Bosnom i Hercegovinom. To je dilema koju imamo u vezi sa summitom u svibnju u Sofiji. To bi značilo da su četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana započeli pregovore ili se približavaju, a da su dvije zemlje, Bosna i Hercegovina i Kosovo još uvijek daleko”.

Petritsch zaključuje da bi za Bosnu i Hercegovinu najbolje bilo kada bi iskoristila naredne dvije godine i predsjedanje Bugarske, Austrije i Rumunije Europskom Unijom.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI