Sakrij oglas
 Veličina slova od 1. Srpnja

'Granične' priče: Stanovnici BiH ne znaju što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU

Prvim danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom više neće biti carinika, ali će granični policajci i dalje kontrolirati putovnice, osobne iskaznice, vozačke dozvole i zelene kartone.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, od 1. Srpnja, završava svojevrsna ‘noćna mora’ prelazaka preko granice te će državljani te zemlje slobodno moći otići u Anconu ili Graz kamionom, napuniti ga, recimo, IKEA-nim namještajem, i mirne se duše vratiti doma. Carine nema, jer iz EU-a niste ni izašli. Dakle, bit će svejedno kupujete li robu u Splitu ili Beču, Berlinu, Milanu..., a ni količine nisu važne, piše Slobodna Dalmacija.

Prvim danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom više neće biti carinika, ali će granični policajci i dalje kontrolirati putovnice, osobne iskaznice, vozačke dozvole i zelene kartone. No, kad Hrvatska uđe u schengensku zonu, što će se dogoditi najranije 2015. godine, granice se između Hrvatske i susjednih zemalja koje su članice iz EU-a - miču, što znači da možete i do Berlina ili Pariza, a da vas nitko za putovnicu upitati neće.

Tada će se, dakle, s graničnih prijelaza povući i policija, te pridružiti carinicima koji se već 1. srpnja sele na istočne hrvatske granice – prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori – gdje će se režim ulaska ljudi i roba pojačati, s obzirom na to da će Hrvati, od Slovenaca, preuzeti ulogu čuvara južne granice Unije, za što je iz Bruxellesa već doznačen priličan novac.

Ključne promjene

Na području cetinskoga kraja, granična crta duga je stotinjak kilometara i proteže se vrhovima Kamešnice i Dinare. Iako na tom potezu postoji jedan međunarodni granični prijelaz - Kamensko, te po dva manja prijelaza i privremena pogranična punkta, od 1. srpnja, bitne promjene graničnog režima dogodit će se samo na Kamenskom.

Na tom prijelazu ubuduće bi trebao biti zabranjen promet svim proizvodima animalnog podrijetla, poput mesa, mlijeka, sira i jaja, iako su o tome vođeni dugotrajni pregovori između Hrvatske i BiH, jer je dosad takva roba povremeno prevožena preko granice i na toj lokaciji. Međutim, Kamensko se nije našlo na popisu prijelaza na kojima će se poslije 1. srpnja moći uvoziti ili izvoziti roba te vrste, a jednaki režim vrijedit će i za dva međudržavna prijelaza - Bili Brig (Trnove Poljane) i Prisika - koja su i do sada mogli koristiti samo građani iz pograničnog područja bez mogućnosti uvoza roba.

Unatoč tome, Dalmacija će imati jedan granični prijelaz s BiH na kojem će se moći obavljati uvoz i izvoz svih vrsta roba, pa i onih biljnog i životinjskog podrijetla - a to će biti prijelaz Nova sela-Bijača, službenog naziva Granični prijelaz Metković. Osim toga, ustrojit će se poseban koridor od BiH prema luci u Pločama, jer će BiH preko Ploča moći uvoziti samo onu robu koja može ući u EU, a za koju se nedvojbeno utvrdi da zadovoljava standarde Unije.

Međutim, nešto je drugačiji izvozni režim, pa će BIH moći, po posebnim propisima, izvoziti u treće zemlje i onu robu koja ne može ući u EU s tim da će se ona morati voziti u zapečaćenim kamionima od graničnog prijelaza Metković do ukrcaja na brod u Pločama.

Hrvatska je dobila mogućnost uspostave posebnog režima provoza tereta kroz neumski koridor. Prema tom sporazumu, roba biljnog i životinjskog podrijetla prema Dubrovniku se prevozi u zapečaćenim kamionima, pri čemu se pečati kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli, a ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici. Provoz živih životinja preusmjeravat će se u luke Ploče i Trpanj na Pelješcu, gdje će se takav teret prevoziti trajektom, dok će područjem Neuma biti omogućen prolaz jedino kućnim ljubimcima u pratnji vlasnika.

Stanovnici iz BiH kao i graničnih mjesta u Hrvatskoj, još nisu dovoljno upoznati što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU. Svakako, doći će do promjena u samom prijelazu granice, no one će biti usuglašene između dviju država. Tako će državljani BiH za prijelaz državne granice s Hrvatskom i dalje prolaziti temeljitu kontrolu od strane carinika i policajaca.

Pregovori u tijeku

U ovom trenutku, a na temelju važećeg bilateralnog sporazuma, Hrvatska priznaje osobne iskaznice BiH kao valjane putne isprave, no od 1. srpnja osobne iskaznice BiH tretirat će se kao putna isprava za ulazak u RH, samo ako o tome bude postignut prethodni dogovor.

- Hrvatska će postupati temeljem sporazuma, te u slučajevima da se državljanima BiH dopusti ulazak u RH s osobnom iskaznicom, granična policija će tako i postupiti i zato neće biti potrebne nikakve tehničke ili organizacijske predradnje – poručuju iz MUP-a susjedne države.

Iako u MUP-u napominju kako su “u tijeku intenzivni pregovori u cilju donošenja novog Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji RH i BiH, koji će evidentno koristiti lokalnom stanovništvu”, koje vode predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Imoćane i njihove susjede zanima i na koji će se način riješiti status vlasnika poljoprivrednog zemljišta koje pojedini građani obiju država imaju sa suprotne strane granice.

Nedvojbeno je da će najviše posla imati granični policajci u Imotskome koji će sada čuvati granicu EU-a. S obzirom na uvjete u kojima sada rade, i Zagreb i Bruxelles trebati će uložiti dodatan novac kako bi im olakšali posao.


Vezane vijesti
  • Autor: R.I.
  • Photo: Katarina Lončar
  • Datum: nedjelja, 14. travnja 2013. u 12:24
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina VIDEO: Izabrano novo rukovodstvo "Zaboravljenih branitelja" u ZHŽ-u, Karamatić pozvan na sučeljavanje!

GRUDE - Udruga "Zaboravljeni branitelji" ovog je petka u Grudama održala Skupštinu na razini Zapadnohercegovačke Županije. Za Predsjednika je izabran Vlado Marušić iz Širokog Brijega, koji je u široko

Bosna i Hercegovina SEKSUALNA KORUPCIJA U BiH: Iznuđivanje usluga s pozicije moći, žrtve žene i djevojke

SARAJEVO - Korupcija u Bosni i Hercegovini prisutna je u različitim oblastima i oblicima, a jedan od specifičnih vidova jeste i seksualna korupcija o kojoj se zasada malo zna, iako istraživanja na ter

Bosna i Hercegovina ŠEPIĆ: Dok mi utvrđujemo nacionalna krvna zrnca, regija se razvija i spaja

SARAJEVO - Dok se mi bavimo razdvajanjem krvnih zrnaca, u drugim zemljama regije već se razgovara o konkretnim idejama za projekte, napisao je na svom novom blogu poslanik u Predstavničkom domu Parlam

Bosna i Hercegovina RASPUDIĆ: Logičnija koalicija bila bi SDA, SBB i HDZ BiH

BANJA LUKA - Demokratski front /DF/ Željka Komšića postao je najveća smetnja formiranju vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ i na nivou BiH, a bez uključivanja SNSD-a i SBB-a u Savjet ministara nerealno je

Izdvojeno
Najčitanije