Sakrij oglas
 Veličina slova Federacija

Usvojen zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja

Donošenjem ovog zakona u Federaciji, ispunjen je posljednji uvjet za isporuku novčane tranše po stand-by aranžmanu koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetranim fondom.

SARAJEVO - Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na današnjoj izvanrednoj sjednici u Sarajevu s 33 glasa za (11 protiv, 12 suzdržanih) Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambenooslobodilačkog rata, upućen u proceduru iz Federalne vlade po hitnom postupku.

Donošenjem ovog zakona u Federaciji, ispunjen je posljednji uvjet za isporuku naredne novčane tranše po stand-by aranžmanu koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetranim fondom.

Nikšić mora poslati zakon na ocjenu

Dom naroda je odobrio i prijedlog izaslanika iz hrvatskog naroda Josipa Perića da federalni premijer Nermin Nikšić uputi za 30 dana zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona. To ne odgađa primjenu Zakona, izjavio je novinarima premijer Nikšić te obraćajući se izaslanicima Doma naroda, rekao da su današnjim usvajanjem, odblokirali sljedeću MMF-ovu tranšu. Doznaka tranše će očuvati fiskalnu stabilnost Federacije i cijele BiH, naveo je premijer.

Zakonom se na jedinstven način propisuje korištenje i ostvarivanje prava na prijevremeno povoljnije umirovljenje bivših pripadnika oružanih snaga (OS) Republike BiH (ARBiH, HVO, HOS, MUP-a RBiH i Odjela za unutarnje poslove/MUP HZHB) osnovica, obračun, isplata, ponovni obračun i postupak za ostvarivanje prava na mirovinu, osiguravanje sredstava i druga pitanja. Izuzetno, pravo na povoljnije umirovljenje pod uvjetom i na način propisan ovim zakonom, može ostvariti pet kategorija korisnika, navedeno je iz Vlade.

Kategorije

To su pripadnici policije koji su najmanje 12 mjeseci (bez obzira na to je li to bilo u kontinuitetu) od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1995. godine obavljali dužnost i poslove komandanta-zapovjednika, komandira i načelnika u jedinici specijalne borbene jedinice policijske stanice, u stanici policije kriminalističke službe javne sigurnosti i centrima službi sigurnosti, specijalnih borbenih jedinica odreda policije i centrima službi sigurnosti MUP-a Republike BiH te Odjela za unutarnje poslove / MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Kao korisnici prava ovog zakona predviđeni su i pripadnici bivše Vojske FBiH kojima je prestala služba tijekom 2001. godine te državni službenici i namještenici bivšeg Federalnog ministarstva obrane koji su otpušteni, odnosno nije im produžen ugovor zbog racionalizacije i smanjenja brojnog stanja 2002. godine, ukoliko su u godini otpusta napunili 40 godina života i 20 godina mirovinskog staža, od čega muškarci tri godine, odnosno žene dvije godine efektivnog staža tijekom rata koji se računa kao poseban staž u dvostrukom trajanju.

Uvjeti

Predviđeni su i korisnici, pripadnici oružanih snaga Republike BiH, kojima je priznato sudjelovanje u obrani u trajanju od najmanje tri godine i koji nisu dezertirali. Izuzetno, oni stiču pravo na starosnu mirovinu u iznosu najniže mirovine isplaćene za taj mjesec u skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju i prije navršenih 65 godina života, pod uvjetom da imaju najmanje 20 godina mirovinskog staža i da su najmanje dvanaest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za umirovljenje po ovom zakonu, bili na evidenciji Službe za zapošljavanje. Starosna mirovina ostvaruje se tako da se od 65 godina života oduzima razdoblje koji je osobi priznat u sudjelovanju u obrani BiH u jednostrukom trajanju.

Ukoliko korisnik ima 20 godina penzijskog staža bez posebnog ratnog staža u dvostrukom trajanju, starosna mirovina ostvaruje se tako da se od 65 godina života, oduzima period koji je priznat u sudjelovanju u obrani u dvostrukom trajanju, pri čemu se poseban ratni staž priznaje u jednostrukom trajanju, predviđeno je.

Korisnici prvi put i ratni vojni invalidi

Korisnici Zakona trebaju biti prvi put i ratni vojni invalidi s postotkom invalidnosti 60 posto ili više, koji su proglašeni vojno nesposobnim isključivo zbog ranjavanja na izvršenju borbenog zadatka, zatim vojnici OSBiH koji su najmanje dvije godine do 23. prosinca 1995. bili pripadnici Armije RBiH ili Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su na dan 1. siječnja 2010. godine bili u vojnoj službi i kojima prestaje služba shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Jedinstvena osnovica za izračun visine mirovine korisnika prava je zajamčena mirovina isplaćena u prosincu 2011. godine, u skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koja iznosi 414,30 KM. Mirovina se određuje množenjem osnovice s pripadajućim koeficijentom. Najniža će iznositi 310 KM, a najviša 1.650 KM.

Koeficijenti

U odnosu na raniji prijedlog ovog zakona, koji je povučen iz parlamentarne procedure, po novom rješenju se za brigadnog generala primjenjuje koeficijent 3,2, za general-majora 3,5, dok je koeficijent za armijskog generala i general-pukovnika 4,0.

Za dobitnike najviših ratnih priznanja (prva grupa) iz Zakona o posebnim pravima dobitnika najviših ratnih priznanja, na iznos mirovine obračunat po ovom zakonu dodaje se koeficijent +1.

Novina je i to da državni službenici i namještenici Federalnog ministarstva obrane koji su u ministarstvo obrane prešli iz Oružanih snaga RBiH, kao i civilne osobe na službi u Vojsci Federacije BiH, za obračun mirovine mogu koristiti pripadajuće koeficijente za pripadnike Vojske ako posjeduju lični čin, predviđeno je.Vezane vijesti
  • Autor: Fena
  • Photo: Berislav Jurič
  • Datum: četvrtak, 18. travnja 2013. u 19:55
 

      
Zadnje vijesti
Bosna i Hercegovina Zašto je Dragan Čović pokušao izvršiti pritisak na CIK?

SARAJEVO - Iako je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH, predsjednik Stjepan Mikić uporno inzistirao da se van snage sa današnjim danom stavi Uputstvo kojim se omogućava da funkcioneri

Bosna i Hercegovina Suljagić: Dunović nije potpisao odluku o formiranju Vlade FBiH

SARAJEVO - Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, kadar Demokratske fronte (DF), nije potpisao odluku o imenovanju novog saziva Federalne vlade, potvrdio je za Fenu Dunovićev str

Bosna i Hercegovina Sutra imenovanje Savjeta ministara i Vlade FBiH

SARAJEVO - U utorak će biti imenovani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH.

Bosna i Hercegovina INZKO: Premijeri i ministri mogu istodobno biti u zakonodavnoj vlasti

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tražio je od Centralne izborne komisije BiH da ne stavlja van snage Uputstvo kojim se omogućava da premijeri i ministri paralelno obavljaju funkcije

Izdvojeno
Najčitanije