fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bijela knjiga HDZ-a BiH – 500 stranica primjera borbe za Hrvate u ovoj državi

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Pojam „Bijela knjiga“ odnosi se obično na službenu izjavu neke organizacije ili udruženja poput vlade određene države a uvijek se radi o kompleksnim i važnim temama. Od danas se odnosi i na izjavu političke stranke a u ovom slučaju HDZ-a BiH čije je vodstvo predstavilo svoju bijelu knjigu na Kupresu a govori o razdoblju 2014. – 2018. godine. Bijela knjiga ima svrhu pojasniti njenim čitateljima o određenoj problematici i dati odgovore na aktualna pitanja te pomaže kod donošenja odluka. Kada je riječ o HDZ-u BiH, kako smo razumjeli iz izvješća sa Klauzure na Kupresu, njihova knjiga govori o danim i ispunjenim obećanjima u spomenutom razdoblju, odgovora na pitanje zašto je ova stranka stožerna hrvatska opcija i treba olakšati donošenje odluke da se toj stranci da glas na predstojećim izborima.

Samo ime je, općenito govoreći, knjiga dobila po boji korica koja se u današnje vrijeme ne koristi nužno ali sami izraz „bijela“ može navesti nekoga da pomisli kako se radi o nečem nevinom i čistom. Čak okupano biblijskom i klerskom bjelinom kao da je polnoćka i svećenik zajedno sa ministrantima nosi bijelo. Koliko je ta pomisao suluda, svjedoči povijesni dokument „White Paperof 1939“, knjizi koju je sastavila britanska vlada 1939. a odnosi se na rješavanje blisko-istočnog pitanja koje ne da nije riješeno već se mir ne nazire ni u tragovima.

Bijela knjiga HDZ-a je predstavljena od najvišeg vodstva stranke. Dragan Čović je uvjerenja da možemo biti na mnogo toga ponosni i tu je ta knjiga da na to podsjeti, na dana obećanja i njihova izvršenja, a isto tako i dana obećanja koja nisu izvršena a za to nije kriv HDZ BiH. Pravu svrhu postojanja ova knjiga znakovitog naziva dobiva onda kada Čović kaže da „smo danas u poziciji da odlučujemo o opstojnosti, životu i budućnosti hrvatskog naroda u BiH zajedno s predstavnicima drugih političkih stranaka koje će biti zajedno s nama na ovim izborima“. Dakle, ne samo da druge hrvatske stranke u ovoj državi ne mogu u njoj čuvati opstojnost hrvatskog naroda, već je upitno je li itko drugi Hrvat osim stožerne stranke i njihovih saveznika, manjih stranaka spremnih za ‘klimoglav’.

HDZ-ova bijela knjiga ima oko 500 stranica i svatko koga zanima ozbiljno štivo bi trebao jedva dočekati susret sa jednim eminentnim članom stranke te pitati za posudbu same knjige. Izgleda da samo pomnim čitanjem možemo dokučiti o čemu se tu zapravo radi jer ono najvažnije što je rečeno o samoj knjizi na Klauzuri na Kupresu je zagonetno. Govori se o danim i ispunjenim obećanjima od 2014. do 2018. godine. Na ovako važnom predstavljanju ovako važnog dokumenta bi bilo pošteno spomenuti barem jedno krucijalno obećanje koje je ispunjeno. Posebno za hrvatski narod jer se radi o stožernoj hrvatskoj stranci. Ako je to borba za mogućnost da Hrvati sami sebi biraju političke predstavnike a ne da nam ih drugi biraju, onda se ne radi samo o HDZ-u BiH, svi Hrvati su za to. Svi osim Željka Komšića.

Ono što je najznačajnije prije samog čitanja knjige jest činjenica da su se probile matematičke barijere obzirom da je na pojedinim područjima program ostvaren ne 100 posto nego 150, pa i 200 posto. A rezultati „bijele knjige“ ukazuju na značajne uspjehe u realizaciji zacrtanih ciljeva na svim razinama vlasti. I opet ištemo za konkretnim primjerima.

Jedino na čemu možemo biti zahvalni jest da je otvoreno „hrvatsko pitanje“. Treba zaustaviti pokušaj političkog, ustavnog i društvenog demontiranja Hrvata i postići jačanje pozicije konstitutivnog naroda. Ali negdje tamo su ostala obećanja i o konkretnim potezima da se to učini. O tv kanalu na hrvatskom jeziku, o zaustavljanju iseljavanja, o zbrinjavanju braniteljske populacije koja prosvjeduje, o rješavanju pitanja Mostara kao političkog grada-slučaja… možda se to riješi u razdoblju 2018. – 2022, što će za četiri godine biti prezentirano u „Bijeloj knjizi – vol. 2“.

HDZ BiH jest najjača stranka Hrvata u ovoj državi. Kao takva, i zaslužuje i zadužuje respekt slagali se s njom ili ne. Barem od Hrvata a za druge predstavlja teret ili enigmu kako ih skloniti nekom platformom. No, uz dužno poštovanje, „Bijela knjiga“ HDZ-a je tek predizborni politički program veoma inteligentno osmišljen u inače, bez imalo patetike, sposobnom stranačkom spin-doktorskom lobiju. A ako vas zanima tko je možda najbolji stručnjak za političko komuniciranje na ovim prostorima, posjetite rektorat mostarskog Sveučilišta.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});