fbpx

BITKA ZA SREDIŠNJU BOSNU: Hrvatske vođe na najvećem testu

Autor: K. Lovrić

VITEZ - Nacionalno izuzetno osjetljiv prostor središnje Bosne, koja je, nažalost, u političkom smislu na lokalnim razinama za Hrvate jednim dijelom izgubljena, na predstojećim lokalnim izborima biti će teren na kojem će se testirati koliko u glavama hrvatskim političkih vođa, a tu se misli na predsjednike najsnažnijih stranaka, postoji svijesti o potrebi definiranja jasne strategije povrata političkog utjecaja u nekoliko općina?

Taj povrat, bilo kroz osvajanje načelničkih pozicija, bilo kroz bolju zastupljenost u općinskim vijećima trebao bit biti jedna od središnjih tema zasjedanja predsjedništva HNS-a ukoliko se misli ozbiljno raditi. Jer, vremena za promjenu izbornog zakona je sve manje, a male su i šanse da će se kroz te promjene donijeti rješenje o prolongiranju lokalnih izbora na 2018. godinu.

Zakoni su jasni-Središnje izborno povjerenstvo raspisuje izbore šest mjeseci prije njihovog održavanja, što bi značilo da će to uslijediti početkom travnja. Samim tim je jasno da su aktivnosti oko eventualnog zajedničkog nastupa u općinama središnje Bosne već trebale započeti, a kako je naš portal već ranije pisao, zbog međustranačkih sukoba na HNS-u 2012. godine Hrvati su ostali bez važnih načelničkh pozicija u nekoliko ključnih općina na tom prostoru.

Ipak, poruke kojima svjedočima posljednjih dana ulijevaju nadu i optimizam kako bi ovaj put mogli doći do rezultata. V.d. predsjednika HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović nedavno je u više navrata naglasio kako je ta stranka otvorena za iskrene razgovore oko zajedničkog nastupa na nacionalno ugroženim područjima i uz međusobno uvažavanje, kao i poštivanje izbornog legitimiteta. Iz te stranke napominju kako drže skoro trećinu svih hrvatskih pozicija na svim razinama i da su stoga partner koji se ne smije zaobilaziti.

I novi predsjednik HSP-a Stanko Primorac potvrdio je kako je HSP BiH spreman za razgovore u onim općinama u kojima je hrvatska nacionalna pozicija ugrožena te kako kroz Hrvatski narodni sabor stranke trebaju djelovati i na temu zajedničkog nastupa u tim sredinama.

Sve to zajedno stvara dobre i zdrave temelje za iskren razgovor. Još uvijek se čeka službeno očitovanje HDZ-a BiH od čije odluke i ovisi hoće li ovaj put uspjeti projekt vraćanja izgubljenih općina. Međutim, nedavna povijest nije baš ispunjena svijetlim primjerima u pogledu političkog djelovanja na lokalnim razinama.

Tako je zahvaljujući međusobnim podmetanjima i optuživanjima 2012. godine propuštena bitna šansa za popravak političke pozicije u središnjoj Bosni, a posebno je katastrofalno bilo u Lašvanskoj dolini.

Naime, Hrvati su ponovno izgububili mogućnost dobiti načelnka u Busovači u kojoj je pobjedu odnio kandidat SDA Asim Mekić, ispred kandidata HDZ-a BiH Mladenka Čavar, kao i u Novom Travniku gdje je pobijedio Refik Lendo.

Istodobno, na zaprepaštenje svih Hrvati su izgubili načelničku poziciju u Vitezu koji je postao paradigma djelovanja hrvatskih stranaka. Naime, na izbore u toj općini izašlo je 2000 Hrvata više nego Bošnjaka, pa i unatoč takvom odnosu birača, Advan Akeljić iz SDA je odnio pobjedu. Samo zato jer se za načelničku poziciju natjecalo više kandidata.

S druge strane nesavijesno ponašanje dovelo je i do situacije u kojoj se Hrvati nisu mogli nadati da će eventualno izboriti bolju poziciju Jajcu, Fojnici i Uskoplju. Prve poruke iz stranačkih središnjica su otišle u javnost, a hoće li ovaj put doći do svojevrsnog preokreta znat će se u mjesecima koji su pred nama. U svakom slučaju HNS i stranke koje tamo sjede imaju jedinstvenu priliku pokazati čemu zapravo treba služiti Hrvatski narodni sabor.

Autor: K. Lovrić

ZADNJE VIJESTI