fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Klix.ba

Bivši branitelji Armije RBiH i HVO-a na prosvjedu ispred zgrade Parlamenta FBIH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO- Bivši branitelji Armije RBiH i HVO-a okupili su se ispred zgrade Parlamenta FBiH, te dalje zahtijevaju od vlasti da objavi registar branitelja i prestanu financirati braniteljske organizacije i ostvare pravo na braniteljski dodatak.

Medijima su se obratili i neki od branitelja koji tvrde da neće odstupiti od svojih zahtjeva.

“Niko ne može planirati ništa, a mi planiramo ostati ovdje i ako bude trebalo do smrti. Oni naše vapaje ne žele čuti. Mi zimus što smo bili na -20 temperaturi, samo nas vuku za nos, na čelu sa ministrom Bukvarevićem. Mi mislimo da će biti mnogo gore nego zimus. Mi smo danas došli da riješe naša pitanja, sada ili nikada. Ako ne žele, mi ćemo napraviti mnogo gore nego zimus. Sada neće blokirati puteve, nego ćemo nešto drugo raditi”, rekao je Ahmo Zulić, demobilizirani branitelj iz Zvornika.

Esma Turulja je kazala da kao demobilizirani branitelj nema “ništa”.

“Dijete mi ide u školu, nema stipendije i nema ništa. Živim u kolektivnom centru, četiri godine sam bila diverzant, branila sam državu, a od nje ništa nemam. U kampu se smrzajem, 54 su mi godine, biro neće više da me drži. Nesposobna sam. Ja odavde ne idem. Neka dođe ko god hoće da me vodi u zatvor. Ja ću se ovdje zapaliti benzinom, evo ga ovdje, nosim ga u torbi. Vjerujte mi”, rekla je Turulja.

Jedan od branitelja naglasio je kako “hoće da im uzmu posljednju kap krvi. Munchenska brigada sada ima 200.000. Znaju oni to dobro. Oni sada uzimaju novac i sebi guraju u džep.”

Darinko Boto kao predsjednik “Udruge zaboravljenih branitelja” istaknuo je kako se “oni nadaju da će ući u Parlament da se to danas uvrsti u Dnevni red. I to danas, a ne sutra. Nećemo se pomaknuti odavde dok se naši zahtjevi ne usvoje. A to su tri zahtjeva”, piše N1.

Osim današnjeg prosvjeda demobiliziranih branitelja, prosvjed je zakazan i za sutra u 10 sati, također ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Vlado Marušić iz Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ZHK kazao je za Klix.ba da će oni, zajedno s predstavnicima udruženja nastalih iz Armije RBiH, u srijedu biti pred zgradom Federalnog parlamenta u 10 sati.”Razvojačeni branitelji HVO-a iz Gruda, Širokog Brijega, Posušja, Posavine i Viteza bit će sutra pred zgradom Federalnog parlamenta, zajedno s predstavnicima udruženja nastalih iz Armije BiH, iz Unsko-sanskog, Srednjo-bosanskog i Zeničko-dobojskog kantona”, kazao je Marušić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});