fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BOLJITAK: Sve što je Jerko Lijanović popravio aktualna vlast je uništila!?

Autor: Dnevno.ba

BIHAĆ - Povodom priopćenja SDA USŽ o zaboravljenom bivšem ministru Lijanoviću iznijeti ćemo nekoliko činjenica o njegovom radu i djelu u mandatu 2011.-2015. kao ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH koje nikada neće biti zaboravljeno od strane onih poljoprivrednih proizvođača koji su danas najugroženiji.

Naime, Jerko Ivanković Lijanović sve godine svog političkog djelovanja uvijek je snažno stajao uz poljoprivredne proizvođače i branio njihova prava. I kada nije bilo političke volje, koje nema očigledno ni danas, pa i kada nije bio u vlasti, kroz dva mandata u Parlamentu BiH, pritiscima na vlast i odgovorne pomagao je poljoprivrednicima da se čuje njihov glas.

Muhamed Bajramovic
Muhamed Bajramovic

Podsjetit ćemo javnost, kako je upravo ministar Lijanović u svom mandatu 2011.-2015. prvi uveo transparentnost u raspodjeli poticaja po principu da su svi poticaji postali dostupni javnosti i cijelom svijetu putem web stranice Ministarstva i otvorio je raspravu o raspodjeli poticaja. Prvi je pokrenuo kampanju o kupovini domaćih proizvoda i znatno utjecao na svijest stanovništva o važnosti kupovine domaćeg, a koju danas s zakašnjenjem i drugi podržavaju. Povećao je poticaj za proizvodnju mlijeka sa 0,16 KM na 0,30 KM. Prvi je uveo silažu kao poticaj (ranije ti poticaji nisu postojali). Poticaje za junice i tov povećao je sa 350KM na 600KM. Poticaje na matično stado ovaca i koza koji su iznosili od 20 KM po grlu, Lijanović je povećao poticaje na po 40 KM jer je smatrao da je ova grana vrlo važna, obzirom da imamo komparativne prednosti u ovčarstvu i kozarstvu u odnosu na druge zemlje. Utjecao je na izmjene Zakona o izvršenju proračuna prema kojem se poticaji trebaju izmirivati prije isplate plaća državnim službenicima. Uveo je poticaj za voće, tritikale i tov janjadi/jaradi. Povećao je poticaj za krusne žitarice, za sjemensku proizvodnju, proizvodnju ribe i još mnogih drugih kultura. Prvi je političar koji je tražio kontra mjere u vezi slučaja izvoza mlijeka iz BiH u EU. Također je uveo izvozne poticaje koji su u kontinuitetu održavali zadovoljavajuće otkupne cijene na zadovoljstvo svih naših proizvođača. Da ti poticaji nisu ukinuti proizvođači malina i drugi danas ne bi bili u bezizlaznoj situaciji i zato sada opravdano traži i vraćanje izvoznih poticaja i nudi rješenja za malinarstvo kroz provedbu tri mjere. Vraćanje ukinutih poticaja izvozu koje je uveo u svom mandatu i definiranje cijene u iznosu od 1KM po 1kg, zatim određivanje minimalne otkupne cijene maline od 3KM po 1kg što je i manje nego je bila cijena prošle godine, te aktiviranje mehanizma Razvojne banke za osiguranje sredstava otkupljivačima kako bi mogli otkupiti i isplatiti maline proizvođačima.

Samo prije koji mjesec Jerko Ivanković Lijanović je bio u posjeti upravo poljoprivrednicima u USŽ, s kojima je svakodnevno u komunikaciji i putem društvenih mreža i oni su ti koji su upravo rekli što je to što su dobili u mandatu ministra Lijanovića, priopćeno je iz Narodne stranke Radom za boljitak.

https://goo.gl/aaMv3j

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});