fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Brexit bi mogao stajati EU i do 1,2 milijuna radnih mjesta

Autor: Novo.hr

Europska unija mogla bi izgubiti do 1,2 milijuna radnih mjesta ako Velika Britanija napusti Uniju bez postignutog sporazuma o budućim odnosima, izjavio je u petak belgijski ministar gospodarstva.

Ministar Kris Peeters iznio je tu procjenu u kontekstu sve izraženijih bojazni da usporavanje pregovora o Brexitu možda znači da će Britanija u ožujku 2019. izaći iz EU bez sporazuma o budućim trgovinskim aranžmanima i carinama.

“Potencijalne posljedice mogle bi u slučaju naše zemlje biti katastrofalne”, izjavio je belgijski ministar, podsjećajući da bez sporazuma Britanija više ne bi bila dio carinske unije.

“Prema našim izračunima, carinske pristojbe na uvoz iz Velike Britanije i izvoz u nju mogle bi dosegnuti ukupno 2,22 milijarde eura”, kazao je.

“Prema tom bi scenariju Belgija izgubila 42 tisuće radnih mjesta, Britanija 526 tisuća, a EU u cjelini ne manje od 1,2 milijuna”, ustvrdio je Peeters.

U Belgiji bi nepostizanje dogovora o Brexitu teško pogodilo luku Zeebrugge na Sjevernom moru.

“Na promet prema Velikoj Britaniji otpada 45 posto poslovanja luke, pet tisuća radnih mjesta te ekonomska vrijednost od 500 milijuna eura”, napomenuo je Peeters, dodajući da se svake godine iz te luke za Otok preveze milijun novih automobila.

Petersovo upozorenje vremenski se poklopilo sa summitom EU-a na kojem su čelnici zemalja članica odobrili interne pripreme za pregovore o Brexitu. Formalno te pripreme neće biti pokrenute prije prosinca. jer, kako je kazano, nije postignut dovoljan napredak na pitanju razdruženja,

Belgijske brojke pokazuju koliko je bitno postići sporazum, ali i da se moramo pripremiti i za najgore scenarije, dodao je Peeters.

Naveo je i da su procjene rezultat izračuna visoko rangirane grupe koju je prošle godine oformila belgijska vlada kako bi sagledala utjecaja Brexita.

Autor: Novo.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});