fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BRKIĆ – MARSCHIK: Napredak u svim područjima suradnje BiH i Austrije

Autor: Fena

SARAJEVO - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je danas u posjet političkog direktora u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Alexandera Marschika.

Razgovarano je, među ostalim, o prioritetima austrijskog predsjedanja EU, europskim i euroatlantskim integracijama BiH, političkoj situaciji u BiH, regionalnim odnosima i problemu migranata.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim i vrlo razvijenim odnosima Bosne i Hercegovine i Austrije koji bilježe napredak u svim područjima suradnje.

Zamjenik ministra Brkić istaknuo je da je integracijski put BiH put jačanja europskih vrijednosti u BiH, te je zahvalio na potpori Austrije u procesu europskih i euroatlantskih integracija BiH. Naglasio je da ideja perspektive članstva u EU ujedinjuje regiju te da europske integracije osiguravaju mir i stabilnost. Politički direktor u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Alexander Marschik upoznao je zamjenika Brkića o prioritetima austrijskog predsjedanja Vijećem EU koje Austrija od 1. srpnja ove  godine preuzima od Bugarske.

Austrijski prioriteti tijekom predsjedanja Vijećem EU pod motom Europa koja štiti bit će sigurnost i borba protiv ilegalne migracije, očuvanje konkurentnosti kroz digitalizaciju i stabilnost u susjedstvu (posebice pretpristupni proces zapadnog Balkana u EU). Naglasio je da Austrija podržava europsku perspektivu BiH i cijele regije te da je integriranje zapadnog Balkana u EU jedan od temeljnih vanjsko-političkih ciljeva Austrije. Poručio je da će sigurnost u regiji omogućiti sigurnost i u drugim područjima, kako ekonomskom tako i u socijalnom kontekstu.

Tijekom sljedećih šest mjeseci austrijsko predsjedanje EU ima za cilj da se o aktualnim pitanjima članicama EU na sastancima na visokoj razini priključe i zemlje zapadnog Balkana.

Brkić je izrazio  velika očekivanja BiH od austrijskog predsjedanja Vijećem EU jer BiH austrijsko predsjedanje vidi kao pozitivnu platformu za pristup zemalja zapadnog Balkana EU. Tijekom predsjedanja očekuje se pozitivno mišljenje EK za BiH. Informirao je sugovornika o aktivnostima BiH na putu ka Europskoj uniji, ocijenivši kako veliki značaj za sigurnost i stabilnost regije ima uključenje naše zemlje u europske tokove.

Naglasio je da bi se pozitivni trend u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU najviše odrazio na građane BiH jer BiH pripada Europskoj uniji.

Razmijenjena su i mišljenja o aktualnoj situaciji u BiH i nužnosti izmjene Izbornog zakona BiH. Sugovornici su se suglasili da je neophodno što prije iznaći rješenje kako bi se izmijenio Izborni zakon i omogućila provedba rezultata predstojećih Općih izbora, na temelju odluke Ustavnog suda BiH.

Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, izvijestio je tijekom razgovora i o procesu pristupanja BiH u NATO, ispunjavanju preostalih uvjeta za aktivaciju MAP-a, što bi predstavljalo dodatni mehanizam suradnje BiH i NATO-a i poticaj ostalim reformskim procesima u BiH kao i  pozitivnu integracijsku poruku za BiH.

Na sastanku je razgovarano i o porastu broja migranata i novim migrantskim rutama u regiji te mogućim koracima kako se ne bi ponovila migrantska kriza iz 2015. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});