fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bukvarević informirao o stanju i problemima braniteljsko-invalidske zaštite

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prezentirao je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja braniteljskih kategorija za period od 1. travnja 2015. do 30. travnja 2018. godine, javlja Fena.

U toj informaciji, kad je riječ o izdvajanju novca iz federalnog budžeta za korisnike braniteljskih prava, navedeno je da je u prvom kvartalu 2018., za 88.828 korisnika osobne i obiteljske invalidnine isplaćeno oko 68,4 milijuna KM te da su ukupno predviđena godišnja sredstva za tu stavku 280,3 milijuna.

Za pomoć u liječenju branitelja u tekućoj godini predviđeno je 1,5 milijuna KM, a za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljske populacije 400.000 u budžetskoj 2018. godini, za nabavku putničkih automobila ratnim vojnim invalidima prve grupe 1,5 milijuna, odnosno 60 automobila krajnjim korisnicima.

I ove godine realiziraju se projekti zapošljavanja djece šehida i poginulih branitelja te projekti samozapošljavanja i zapošljavanja putem braniteljskih zadruga.

U 2018. godini za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljske populacije predviđeno je 675.000 KM, navedeno je u Informaciji.

Kad je riječ o zakonima što tretiraju prava branitelja, u fazi izrade je zakon o pravima demobiliziranim braniteljima i članova njihovih obiteljsi, kojim je propisano 15 prava te je prednacrt upućen 9. travnja županijskim skupštinama na davanje mišljenja u roku od 30 dana. U proceduri je i Nacrt zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Bukvarević je poslanicima kazao kako Ministarstvo podržava i sudjeluje u realizaciji svih projekta zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljskih kategorija.

„Ministarstvo je poduzelo sve zakonske radnje kako bi bilo servis braniteljima i članovima njihovih porodica. Ono što nismo uspjeli riješiti dosad su prava demobiliziranih boraca, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije. Predlažemo i donošenje zakona o reprezentativnim braniteljskim udruženjima jer je u FBiH aktualan problem predstavljanja branitelja“ – rekao je Bukvarević.

Kad je riječ o uspostavi registra branitelja, dodao je kako takav registar postoji za svaku općinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlansku, Zeničko-dobojsku i Unsko-sansku županiju, dok su u fazi izrade za Sarajevsku, Hercegovačko-neretvansku i druge županije.

„Registar je prvenstveno potreban institucijama koji se bave braniteljskom zaštitom, a suština je registar kod svake općine, županije i i Federacija te sve institucije koje se bave braniteljskom-invalidskom zaštitom. Idemo u pravcu stavljanja na raspolaganje svim takvim institucijama“ – kazao je Bukvarević.

Što se tiče braniteljskog zahtjeva za prestanak financiranja svih, izuzetno brojnih braniteljskih udruženja, on tvrdi kako je takva odluka donesena još u kolovozu prošle godine na nivou Federacije, ali i da su općine te županije nastavile financiranje predvidjevši i u aktualnoj budžetskoj godini novac za te namjene.

„Pozivam predstavnike braniteljskih udruženja da se obrate općinskim i županijskim nivoima jer nema, čini mi se, opće podrške na terenu za realizaciju takvog zahtjeva“ – smatra Bukvarević.

O važnom zahtjevu demobiliziranih branitelja za uvođenje braniteljskog dodatka u Federaciji kazao je kako bi taj dodatak, bude li nazvan tako, postao obaveza prema svim braniteljima.

Bukvarević je naveo kako je predviđeno osnovno osiguranje za branitelje u stanju potrebe i da za svaki drugi zahtjev treba izdvojiti dodatni novac.

„Međutim, ako Parlament donese odluku da za branitelje treba izdvojiti i dodatnih 300 milijuna KM, nemam ništa protiv, ali onda treba naći način za realizaciju takve obaveze“ – dodao je.

„Ključno pitanje je donošenje zakona o pravima demobiliziranim borcima“ – zaključio je ministar Bukvarević u obraćanju parlamentarcima i predstavnicima braniteljskih udruženja, koji prisustvuju tematskoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta posvećenoj stanju i aktualnoj problematici u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Usporedno o s tom sjednicom, ispred zgrade Parlamenta traje protest demobiliziranih branitelja koji traže realizaciju njihova tri zahtjeva – uvođenje braniteljskog novčanog dodatka, javnu objavu braniteljskog registra i prestanak financiranja svih braniteljskih udruženja.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});