fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čak 39 nezavisnih kandidata: U Predsjedništvo BiH želi i Tokić, dok Pudarić provocira zakon

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Ukupno 39 nezavisnih kandidata prijavilo se na sudjelovanje na ovogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u BiH. Najveći broj nezavisnih kandidata prijavio se na poziciju predsjednika, odnosno potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Za učešće u utrci za predsjednika entiteta Republika Srpska prijavila su se ukupno 22 kandidata. Prema Izbornom zakonu RS-a predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske, koji se biraju neposredno s teritorije Republike Srpske, biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u Republici Srpskoj. Birač upisan u Centralni birački spisak može glasati samo za jednog kandidata za predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske direktno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika Republike Srpske bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike Republike Srpske kandidati iz reda druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika Republike Srpske.

Dva nezavisna kandidata pretendiraju da nakon oktobra 2018. godine uđu u Predsjedništvo BiH i to Svetozar Pudarić i Sejfudin Tokić. Pudarić koji je član SDP-a BiH prijavio se za učešće na ovogodišnjim izborima kao nezavisni kandidat nakon što je članstvo SDP-a izabralo Denisa Bećirovića kao kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Bivši potpredsjednika entiteta FBiH prijavio se za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda iako ima prijavljeno mjesto prebivališta u Sarajevu. Analitičari upozoravaju kako bi BiH nakon slučajeva “Sejdić-Finci”, “Pilav”, “Zornić” i “Šlaka” mogla dobiti i slučaj “Pudarić” jer Izborni zakon BiH ne omogućava kandidiranje Srbina iz FBiH za člana Predsjedništva BiH.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske”, piše u Ustavu BiH.

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, pretendira na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Tokić je na izborima 2014. godine bio kandidat za predsjednika Republike Srpske zbog čega se postavlja pitanje da li je u međuvremenu promijenio mjesto prebivališta ili nas pak i može očekivati i slučaj “Tokić”.

Nijedan nezavisni kandidat nije podnio prijavu za Parlament Federacije BiH, odnosno prijavu za Zastupnički dom Parlamenta FBiH dok se pet nezavisnih kandidata prijavilo za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Što se tiče županijskih organa vlasti, ukupno deset kandidata podnijelo prijavu za županijske skupštine i to četiri za Skupštinu Županije Sarajevo, četiri za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije i dva za Skupštinu Herceg-Bosanske županije.  Važno je istaknuti kako prijave ne predstavljaju konačni broj nezavisnih kandidata koji će učestvovati na ovogodišnjim izborima. Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH u narednom periodu pregledat će prijave nezavisnih kandidata i utvrditi da li su ispunjeni sve zakonske pretpostavke za kandidaturu.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 7. listopada 2018. godine. Stanovnici BiH će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za županijske skupštine u bh. entitetu FBiH.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});