fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CIK će “ignorirati” izbore za Mostar?

Autor: Nezavisne novine

MOSTAR - Nakon što ni na posljednjoj sjednici Predstavničkog vijeća Parlamenta BiH nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču grada Mostara, a to u doslovnom smislu znači da stanje u Mostaru i dalje ostaje status qvo, a grad na Neretvi i dalje grad slučaj.

Zbog grube politizacije pitanja Mostara, ali i neodgovornog odnosa Parlamentarne skupštine BiH od 2010. do danas, Centralna izborna komisija BiH, nekoliko dana pred raspisivanje lokalnih izbora 4. svibnja, nalazi se pred teškom odlukom kada je u pitanju grad na Neretvi. CIK BiH sada ima “vruć krompir” u rukama i mogućnost da odabere manje zlo od postojeća dva ili tri.

U ovom trenutku, najrazumnijom se čini odluka da CIK naprosto “ignorira” Mostar kada bude raspisivao izbore, odnosno da grad Mostar i ne spomene. To bi ostavilo prostora političkim faktorima da u narednih petnaestak dana ipak postignu konačni dogovor, budući da bi CIK mogao da čeka na raspisivanje izbora na Mostar najkasnije do kraja svibnja.

Ovakvom odlukom, također, ne bi bilo prostora za bilo koga (birača ili politički subjekt) za podnošenje žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH, koji odlučuje o ovom pitanju i čije su odluke nepredvidive. Pojednostavljeno, ukoliko nema nikakve odluke – nema ni mogućnosti žalbe, a stranke dobivaju novi prostor za dogovor.

Druga mogućnost jeste da CIK donese odluku o odgađanju izbora za Mostar (prema Poglavlju 14, članu 14.2. Izbornog zakona BiH), što bi konačno značilo da se izbori naprosto moraju provesti u roku od sedam, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima.

No, ovdje bi, kako stvari stoje, bilo nejasno po kojim i kakvim odredbama Izbornog zakona.

Treća, možda i najpogubnija varijanta, jeste da CIK donese odluku da se izbori u Mostaru ipak održe, ali mimo Izbornog zakona. Dakle, na osnovu starih rješenja – Statuta grada, koji visoki predstavnik nije stavio van snage, što bi imalo nesagledive posljedice po političke procese u zemlji.

Nagovještaj što bi stranke željele, ili barem dio njih, stigao je i od Edina Mušića, jednog od potpredsjednika SDA, inače Mostarca. “Pokušat ćemo ovo da prevaziđemo narednih dana. Bitno je samo da CIK ne donese odluku o neodržavanju izbora u Mostaru. Dakle, po našem mišljenju, suština je da CIK ostavi otvorenim ovaj proces i prostor za dogovor stranaka, jer ako CIK ovo ‘zakuje’, onda nema ništa od Mostara”, smatra Mušić.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, naglasio je da je pitanje Mostara krupno i složeno političko pitanje, da je za duži period teško naći pravedno rješenje, te da ne postoji nijedna parlamentarna skupina koja bi se mogla usuglasiti o jedinstvenom prijedlogu rješenja za grad Mostar.

“To što se dešavalo na sjednici razumijemo kao ozbiljan prijedlog političkih stranaka da se kreće u pravcu rješenja problema. Smatram da će uslijediti niz razgovora političkih stranaka da se nađe rješenje.

Stava smo da rješenje za Mostar mora biti prihvatljivo za sve građane i konstitutivne narode”, kazao je Osmanović i dodao da se kasni, ali da ima još jedan period koji nije dovoljno dug da se nađe rješenje za izmjene Izbornog zakona.

Nikola Lovrinović, član Predsjedništva HDZ-a i poslanik u parlamentu BiH, poziva na nastavak razgovora, navodeći da se na sjednici Predstavničkog vijeća u srijedu vidjelo da su rješenja blizu.

“Ti prijedlozi mogu biti temelj da se nastave razgovori, kako bi se što prije došlo do konačnog rješenja, jer kako smo vidjeli – ima mnogo dodirnih točaka. Ja se zalažem da se pitanja postavljena u mostarskom slučaju principijelno omoguće u primjene i u ostalim jedinicama lokalne samouprave gdje za to postoji potreba”, zaključuje Lovrinović.

Jučer se na vanrednoj konferenciji za novinare oglasio i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, koji je pozvao OHR i Delegaciju EU u BiH “da učine što je u njihovoj moći da se provedu lokalni izbori u Mostaru”.

Nikšić je rekao da je osim DF-a i SDP zatražio hitnu sjednicu Predstavničkog vijeća Parlamenta BiH o pitanju Mostara. Oni koji se u ovom slučaju sada najviše pitaju – CIK BiH, ne žele prije vremena da govore o narednim koracima.

“CIK raspisuje izbore 4. svinja i tada će biti poznato kakva je situacija sa Mostarom”, kazala je kratko Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije. SDA i HDZ igraju dvostruku igru, Saopćenjem se jučer oglasio i DF, koji navodi kako “vladajući SDA i HDZ igraju dvostruku igru”.

“Jedna je za javnost, sa maskom demokracije i brigom za Mostarce, a druga, mnogo ozbiljnija i podlija – dogovor da na parlamentarnoj sceni odrade tako da nijedan prijedlog ne prođe, da dovedu Mostarce pred svršen čin, a u rezervi ostave usuglašeni prijedlog za Mostar koji će objaviti nakon što dogovore podjelu FBiH na dvije etničke izborne jedinice”, navode iz DF-a, te ističu kako su uputili zahtjev za održavanje hitne sjednice PD Parlamenta BiH.

Autor: Nezavisne novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});