fbpx

“Cilj HNS-a je da makne sve koji ne misle kao dragi vođa”

Autor: N1

U Sarajevu će danas zasjedati Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a kako je najavljeno, zastupnici bi se trebali izjasniti o Izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, a bit će razmatrana i deklaracija kojom se traži od Hrvatske zaustavljanje svih aktivnosti na ovom infrastrukturnom projektu.

O ovoj temi, ali i drugim aktualnostima za Novi dan na N1 televiziji govorila je zastupnica HDZ-a 1990 u Parlamentu BiH Diana Zelenika.

Kakav je Vaš stav o izgradnji Pelješkog mosta, kakav ishod očekujete?

“Moj stav je sličan kao i o pitanju referenduma 9. siječnja, trećeg entiteta i revizije tužbe protiv Srbije, ne po sadržaju nego po cilju. Politika nije radila ništa 10 godina po ovom pitanju. Cilj je stvaranje tenzija i kupljenje jeftinih političkih poena. HDZ i SDA su zajedno osmislile ovu temu, da bi predsjednik SDA branio suverenu i zajedničku BiH, a da se Čović prikaže kao zaštitnik svih Hrvata osim onih u Posavini i Republici Srpskoj”, kazala je Diana Zelenika i dodala da je već ukazala na politikanstvo ovog pitanja.

Zelenika je kazala na koju scenu je podsjeća današnja situacija između HDZ i SDA.

“Na sjednici mi je pala jedna situacija, koju nisam izgovorila, a to je ona 1991. godine na početku rata kada jedan vojnik u izjavi kaže: “Ovi bi kao da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo”. To me najviše podsjeća na današnju situaciju.”

Zelenika se zapitala zašto je nitko nije konzultirao u vezi s pitanjem Pelješkog mosta, a da su je konzultirali i u vezi s Rezolucijom o Srebrenici i o Apelaciji o 9. siječnja.

“Sve je ovo politikanstvo. S obzrom na nesuglasice između dvije države sve bi se trebalo svesti na bilateralne odnose, a ne na puhanje mišića”, smatra gošća Novog dana.

Ona je kazala da neće podržat Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta jer smatra da je neotuđivo pravo Hrvatske da na svom teritoriju gradi most.

“Plenković je političar europskih vrijednosti i on neće ugroziti izlazak BiH na otvoreno more. Nisam sigurna da Zvizdić zna za europske procedure s obzirom na Izvještaj. Čitajući ga, vidite da je sva priča krenula 2005. godine i da je formirana ekspertna skupina. Vijeće ministara je formiralo svoju ekspertnu skupinu koja je radila zajedno s hrvatskom ekspertnom grupom i da su donijeli zaključke o dužini plovnog puta i visini mosta”, rekla je Zelenika.

Je li BiH neozbiljna po ovom pitanju s obzirom da je 10 pisama upućeno prema Europskoj komisiji?

“Naravno da smo neozbiljni, kao i svih ovih 25 godina. Ne možemo se dogovoriti između sebe, a sada trebamo praviti probleme i susjedima? Sve je ovo u cilju predizborne kampanje za izbore 2018. i radi se o čistom napuhavanju mišića.

Mislite li da je EU neozbiljna da da toliko bespovratnih sredstava Hrvatskoj za gradnju mosta, a da nisu ispoštovane sve procedure”, rekla je Zelenika.

Slažete li se s ocjenama da prijedlog koji je sada u parlamentarnoj proceduri ide na štetu Hrvatima koji ne žive u Hercegovini?

“Mora doći do izmjena Izbornog zakona i poštivanja Ustavnog suda BiH. Mi smo protiv hitne procedure, a da su i izašli s hitnom mi bi bili protiv nje. Kroz amandmane se može raditi na boljem legitimnom predstavljanja svih naroda, a ne samo Hrvata”, smatra Zelenika i dodaje: “Sve vrijeme su razlike u stavovima osim morala i etike u oba HDZ-a. Mi zastupamo interese Hrvata na prostoru cijele BiH. Naš stav je da iz Posavine stignu dva izaslanika. Za nas iz ZDK trebalo bi prema popisu 1991. i 2013. stići dva izaslanika, zatim Sarajevo kao glavni grad da ima jednog predstavnika. Kada sam rekla da skrbimo o Hrvatima na prostoru cijele BiH, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović je dao prijedlog za izborne jedinice za Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj i da ta mjesta popune pravi Hrvati, a ne oni koje bira Milorad Dodik. Možda je cilj ljubavi Dodika i Čovića da se raseli i ono malo Hrvata što ima, da bi Čović dobio podršku”, izjavila je Zelenika.

HNS nije ekskluzivno pravo HDZ-a BiH, istakla je Zelenika.

“Stalno se zanemaruje da su HDZ BiH i HDZ 1990 sudjelovali u njegovom osnivanju. Na 7. saboru prije 2,5 godine u ime stranaka s hrvatskim predznakom predložila sam amandmane kojima se tražilo poštivanje izbornog legimiteta i da se promjeni način glsanja, da bude dvotrećinskom većinom. Naravno to nije prošlo. Cilj HNS-a umjesto da bude krovna nacionalna institucija je da zaštiti kriminal i interese pojedinaca, da makne sve koje ne misle kao dragi vođa Dragan Čović”, rekla je Diana Zelenika.

Krešimir Zubak je nedavno izjavio da bi podržao kandidaturu Diane Zelenike za člana Predsjedništva BiH. Na pitanje može li se očekivati njena kandidatura, odgovorila je: “Zahvaljujem Krešimiru Zubaku na podršci, a posebno na objašnjenju koje je dao. To jako imponira, da netko tog kalibra smatra da sam sposobna da vodim sudbinu naroda. Ja sam prvo liječnica, a ova država je toliko bolesna da treba dobrog liječnika. Ali ja poštujem stranačku hijerarhiju i sve zavisi što ćemo se dogovoriti”, rekla je za N1 Diana Zelenika.

Za kraj gostovanja u jutarnjem programu N1 televizije Diana Zelenika je Draganu Čoviću poželjela dugo zdravlje.

“Nije mi u mislima. Ne bih se zamarala njime. Ni o čijoj osobnosti ne bih govorila, ali o djelima možemo suditi. U tom dijelu mu želim dugo zdravlje i da doživi osudu naroda za sve što je učinio i obećao na europskom putu BiH u osobnu korist.”

Autor: N1

ZADNJE VIJESTI