fbpx

CORMACK: ‘Dodik mora trajno odustati od referenduma’

Autor: Večernji list

Veleposlanica SAD u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je u petak kako će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostati na "crnoj listi" američke vlade sve dok djelima ne dokaže kako je "opredijeljen za budućnost", a ono što svakako mora uraditi je konačno odustati od provedbe referenduma kojima se dovode u pitanje BiH i njene institucije.

“Referendum mora biti otkazan”, kazala je Cormack novinarima u Banjoj Luci komentirajući raniju Dodikovu najavu kako će zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću većinu u parlamentu RS suspendirati odluku o provedbi referenduma vezanog uz rad Suda i Tužiteljstva BiH.

Američka veleposlanica je istaknula kako suspenzija nije jasan i dovoljan korak te kako se od provedbe referenduma mora odustati u cijelosti.

Govoreći o najavi suspenzije odluke o provedbi referenduma, koja je donesena još 2015., Dodik je kazao kako je to rezultat činjenice da nema unutarnjeg konsenzusa za takav potez ali i “međunarodnih okolnosti”, čime je neizravno potvrdio kako se našao pod pritiskom međunarodne zajednice.

Istodobno je kazao kako od referenduma ne odustaje trajno i da će on biti organiziran kada se za to steknu uvjeti.

Veleposlanica Cormack u petak je Dodiku jasno poručila kako Washington ne pristaje na takvu igru te kako je riječ o jasnim zahtjevima koji moraju biti ispunjeni kako bi se pokazala opredjeljenost za očuvanje stabilnosti BiH i za njen napredak ka europskim integracijama.

Zbog inzistiranja na referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH SAD su Dodiku nametnule sankcije zabranivši američkim državljanima da s njim posluju, zamrznuta mu je imovina na američkom tlu, a uskraćena mu je i viza za putovanje u SAD.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI