fbpx

Čović preko Džakule pomogao Dodiku da uzme dio kolača od Autocesta Federacije BiH!

Autor: Sanela Horić

SARAJEVO - "Ne bih komentirao da li odluka Uprave za indirektno oporezivanje da se JP Autoceste FBiH uvede u PDV sistem ima političku pozadinu, ali će ovo sigurno imati konsekvece po našu kompaniju" - kazao je za novinsku agenciju Patria Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

“Mi se sada moramo prilagoditi situaciji koja nas je zatekla, jer mi nismo imali nikakvih planova za ovakvu odluku niti smo ranije upozoravani. Nemamo čak predviđen ni sistem javnih nabavki u skaldu s tim, ali vidjet ćemo sada šta dalje. Jedno je sigurno ovakav odluka UIO-a odrazit će se na krajnje korisnike i poskupljenje cestarine iako to nije planirano” – kazao je Karić.

On je dalje pojasnio da će vjerojatno sada krenuti proces fiskalizacije u Autocestama. Na upit Patrije da li je opravdano što je UIO svoju odluku potkrijepio činjenicom da su i Autoceste RS-a ušle u PDV sistem Karić nije mogao obrazložiti, ali je pojasnio da su prihodi Autocesta FBiH znatno veći od Autocesta RS-a.

“Naš ukupan godišnji prihod je dva do tri puta veći nego onaj u RS-u, dok je naplata cestraina viša i za četrii puta” – dodao je Karić.

Kako je Patrija pisala danas od ovakve odluke više koristi će imati RS od FBiH u kojoj će se izgradnja sada sigurno usporiti i poskupjeti. Kako saznajemo iz izvora bliskih UIO-u ova odluka direktna je veza Milorada Dodika, predsjednika RS-a i Draga Čovića, lidera HDZ-a koji je preko Džakule pomogao Dodiku da sada dobije znatan dio kolača preko raspodjele prihoda, ističu iz Patrie.

 

“Računica je prosta. Dodik odnosno RS su u financijskim problemima, a Čović mu je preko Džakule pomogao da ova odluka bude službena, iako Autoceste FBiH nisu spremne za ovo” – kaže ovaj izvor.

Iz UIO su kazali za Patriju da je pomenuto poduzeće postalo obveznik PDV-a od 01. travnja 2015. godine, na isti dan kad je obveznik PDV-a postalo i poduzeće Autoputevi Republike Srpske.

“Na današnjem sastanku predstavnici poduzeća Autoceste Federacije BiH pokušali su vidjeti da li je moguće prolongirati njihov ulazak u sistem PDV-a do dana 1. siječnja 2016. godine, s obzirom na određene tehničke poteškoće i probleme koji još nisu rješeni u ovom poduzeću u smislu pripreme za izdavanje isječaka na kojima će biti posebno iskazan PDV” – kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a.

Međutim, s obzirom na postojeće zakonske propise UIO je ovo poduzeće morala registrirati od 1. travnja 2015. godine, te ne postoje zakonski uvjeti za pomjeranje registracije.

Autor: Sanela Horić

ZADNJE VIJESTI