fbpx

CRNADAK-MESSAHEL: Unaprijediti ekonomske odnose između BiH i Alžira

Autor: Fena

ALŽIR - Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Alžira Igor Crnadak i Abdelkader Messahel konstatirali su da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose između dviju zemalja te je dogovoreno da se početkom naredne godine u BiH održi 2. Investicijska konferencija BiH - Alžir.

Crnadak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, a s Messahelom se sastao jučer, prvog dana posjete.

Ministari su razgovarali o unaprjeđenju odnosa BiH i Alžira, s posebnim naglaskom na oblast ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima energetike, rudarstva, namjenske industrije i poljoprivrede.

Dogovoreno je da će na 2. Investicijskoj konferenciji BiH – Alžir sudjelovati veliki broj privrednika iz Alžira, a skup bi bio sastavni dio uzvratne posjete ministra vanjskih poslova Alžira Bosni i Hercegovini. Također je dogovoreno da se u organizaciju posjete uključi Vanjskotrgovinska komora BiH, privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, kao i brojni privrednici iz BiH.

Crnadak i Messahel su razgovarali i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma te readmisije.

Razmatrana su i pitanja sigurnosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta BiH i Alžira. Tema sastanka ministara bila je i situacija u jugoistočnoj Europi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja.

Tokom posjete Alžiru ministar Crnadak će se sastati i s premijerom Ahmedom Ouyahiaom, predsjednikom Vijeća naroda Gornjeg doma Parlamenta, Abdelkaderom Bensalahom, predsjednikom Nacionalne narodne skupštine Saidom Bouhadjom, ministrima energetike, industrije i rudarstva Mustaphom Guitounijem i Youcefom Yousfijem te predsjednikom Alžirske privredne komore i industrije Laidom Benamorom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI