fbpx

Crnogorac koji je na Vinjanima pao s 397 kg marihuane postigao nagodbu s USKOK-om

Autor: Slobodna Dalmacija

SPLIT - Crnogorac Mile Jevtić (56), zvani Mićo, kojega je imotska policija uhitila na graničnom prijelazu Vinjani Donji 11. lipnja ove godine zbog krijumčarenja 397 kilograma marihuane, priznao je krivnju te se s USKOK-om nagodio na šest i pol godina zatvora.

S obzirom na to da je bio optužen za počinjenje djela u sastavu zločinačkog udruženja, za što mu je prijetila kazna od tri pa do čak 15 godina zatvora, Jevtić je u dogovoru sa svojim odvjetnikom Borisom Miloševićem očito procijenio da mu je bolje nagoditi se. Osim zatvorske kazne, morat će platiti i gotovo 200 tisuća kuna sudskih troškova.

Jevtić je osuđen jer je početkom lipnja 2018. godine u dogovoru i “planu o zajedničkom djelovanju sa za sada nepoznatim osobama” nadimka Bato i Goran i više drugih, istražiteljima nepoznatih osoba iz Hrvatske, Albanije, Crne Gore, BiH, Austrije i Slovenije, unajmio teretno vozilo Renault Magnum s priključnim vozilom.

Kako bi mogao komunicirati s tim nepoznatim osobama, po presudi, nabavio je i posebni broj telefona te se odvezao u mjesto Divjake na zapadu Albanije.

Tamo su u prednji dio priključnog vozila sakrili marihuanu pakiranu u pakete od kilograma oblijepljene plastificiranom folijom. Kad je nepoznata osoba iz Austrije platila cijenu za više od 20 tona lubenica koje su onda u Tirani ukrcane u vozilo, Jevtić je dobio dokumentaciju u kojoj je pisalo da se u kamionu nalazi 21.810 kilograma lubenica te je s tim papirima neometano prošao Albaniju, Crnu Goru, BiH i došao do granice s Hrvatskom.

Na carinskim deklaracijama je kao pošiljatelj tereta lubenica za Austriju bila navedena tvrtka “MBK import export” sa sjedištem u Tirani, a kao primatelj pošiljke stajala je austrijska tvrtka AN&ON iz Beča.

Na granici s Hrvatskom stvari su za Jevtića pošle loše jer su hrvatski carinici i policajci po papirima uvidjeli da je od mjesta ukrcaja do dolaska u Hrvatsku težina vozila “opala” za tisuću kilograma. Pretragom vozila pronađena je droga čija se vrijednost na ilegalnom tržištu procjenjuje na najmanje šest milijuna kuna.

Policija je prvo na službenoj konferenciji za novinare u povodu zapljene priopćila da su zaplijenjena 422,3 kilograma, no na kraju je u presudi navedeno da je bilo 25 kilograma marihuane manje, odnosno ukupno 396,5 kilograma.

Zanimljivo je da je nakon uhićenja Jevtić pričao potpuno drugu priču govoreći da ništa ne zna.

– I kamion Renault i priključno vozilo unajmio sam prije mjesec dana, a lubenice sam ukrcao na tržnici u jednom selu u Albaniji. Inače tako radim i živim već 35 godina, unajmim kamion i tražim posao po tržnicama, ili nađem posao pa onda unajmim vozilo i prevezem teret. Nisam znao da se u prikolici nalazi marihuana jer nisam bio tu kad se kamion nakrcavao. S gazdom sam pogodio posao, ostavio kamion da ga natovare, a ja sam bio u kavani dok to nije bilo gotovo. Bez problema sam prošao granice u Albaniji, Crnoj Gori i BiH – kazao je tada istražiteljima.

Autor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE VIJESTI