fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CVIJANOVIĆ: „Sve mi djeluje kao jeftini politički trik“

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da što god da je u pozadini i koju god igru igrali predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH, za Vladu je bitno da se traži njen stav, iako bi bilo daleko bolje da je to član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uradio prije nego što su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara pokrenuli novi proces pregovora.

Cvijanovićeva je izjavila Srni da joj zato i izjava Mladena Ivanića da će poštovati stav Vlade Republike Srpske o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), u najmanju ruku, zvuči čudno.

“Јer, da on to zaista misli i da je zaista želio da poštuje stav Vlade Srpske o tom pitanju, onda Predsjedništvo BiH, u okviru kojeg je i on odlučivao, ne bi u listopadu 2015. godine naložilo Savjetu ministara da promijeni prethodnu pregovaračku poziciju i kroz takvu izmjenu omogući fazno prilagođavanje SSP-a, u skladu sa zahtjevima Hrvatske i EU, a sasvim suprotno onom što je bila pozicija Vlade Republike Srpske”, naglasila je Cvijanovićeva, dodavši da joj ponašanje predstavnika iz RS na nivou BiH sada djeluje kao jeftini politički trik.

Upitana da prokomentira najavu PDP-a da njihovi dužnosnici neće sudjelovati na sastanku o adaptaciji SSP-a koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a na kojem treba da bude razgovarano o adaptaciji SSP-a, Cvijanovićeva je rekla da je to ne iznenađuje, iako je ideja o organiziranju takvog sastanka upravo i nastala nakon razgovora Mladena Ivanića i predsjednika Dodika.

“Djeluje mi da se PDP sad izvlači i bježi od odgovornosti, jer su oni svojim djelovanjem na nivou BiH i prouzrokovali problem kojim se sad bavimo”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara u potpunosti poništili prethodnu osnovu za pregovore, u kojoj je bio sadržan i stav Republike Srpske, a, onda, kad su novi pregovori počeli, tokom cijelog tog procesa ignoriran je stav predstavnika Vlade Srpske u pregovaračkom timu.

“Naš stav je od 2012. godine isti, nepromijenjen i poznat, a to što sad odjednom naš stav traže oni koji su ga sve vrijeme ignorirali i radili mimo njega, je samo jeftin politički trik”, navela je Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentira tvrdnju predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je odgovornost za adaptaciju SSP-a na Miloradu Dodiku i vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je odgovornost na onima koji su pokrenuli i vodili proces pregovora o adaptaciji SSP-a ignorirajući stavove RS.

“Mogu sad da govore što god žele, ali sami su zakotrljali kamenje, pa će sami morati i da ga zaustave. Pokrenuli su i proveli cijeli proces ne uvažavajući stavove Republike Srpske, a sad kad su se zapetljali, odjednom im je postalo, tobože, važno što kaže Vlada Srpske”, istakla je Željka Cvijanović.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});