fbpx

DAČIĆ: Još desetak država preispituje stav o Kosovu

Autor: Dnevno.ba

BEOGRAD - Nakon najnovije odluke o povlačenju priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova koju je donijela Liberija, šef srpske diplomacije Ivica Dačić za "Večernje novosti" kaže da je to povlačenje priznavanja samo jedno u nizu i da još desetak država preispituje svoje odluke.

“Barem desetak država trenutno vaga stav o KiM. Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke. Zato imamo razloga da vjerujemo da će broj priznavanja pasti ispod 100, a tada tzv. Kosovo može samo da sanja da će postati dio međunarodnih organizacija”, kaže Dačić.

Za prijem nove članice u Interpol, organizaciju čiji prag će Priština pokušava da pređe ove jeseni, neophodna je dvotrećinska većina glasalih, a od prošle godine, kad su primljeni Palestina i Solomonski otoci Interpol ima 192 članice, navodi list.

Zbog toga je za Beograd prioritet da u naredna četiri mjeseca, do zasjedanja Generalne skupštine Interpola, umanji broj sigurnih glasova za tzv. Kosovo, pišu “Novosti”.

Početkom ove godine spominjala se mogućnost da i Egipat preinači svoju odluku u vezi s Kosovom, što bi bilo veoma značajno zbog utjecaja koji ova arapska država ima, navodi list.

Prije Liberije, odluke o priznavanju tzv. Kosova povukle su Sao Tome i Principe, a uslijedile su odluke Surinama, Gvineje Bisao i Burundija.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI