fbpx

DEBAKL TUZLANSKE SEKS AFERE: Poništena presuda Lučiću, Durmišević oslobođen zbog zastare

Autor: Žurnal.info

TUZLA - Potvrđene su odavno izrečene sumnje da akteri afere na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo nikada neće biti kažnjeni. O tome je Žurnal davno pisao. Predmet nazvan "Diploma" trebao je razotkriti široku mrežu seksualnog iskorištavanja studentica zarad upisivanja prolaznih ocjena, ali i imena onih koji su kod profesora intervenirali za polaganje ispita svoje djece, rodbine ili prijatelja. Među njima je veliki broj upravo osoba iz pravosuđa, tužitelj i sudac. Podsjetimo, što je kraće moguće, na početke te afere koja je u javnost dospjela tokom 2009. i 2010. godine. Odvjetnik Faruk Balijagić je tada uputio anonimno pismo Antikorupcijskoj komisiji Tuzlanske županije čiji je u to vrijeme bio član. Njegovi motivi nisu bili zadovoljenje pravde nego ljutnja što njegova kćerka nije položila ispit za koji je prema navodima istrage platila posredniku Jasminu Mašiću, vozaču nekoliko profesora pravnog fakulteta iz Sarajeva koji su predavali na odjeljenju u Tuzli. A u prijavi su navedeni profesori Bajro Golić, Zdravko Lučić, Enes Durmišević te Fuad Saltaga.

Ublažavanje optužbi

Žrtveno janje afere bio je i ostao vozač Jasmin Mašić, osuđen na godinu dana zatvora zbog prevare studenata, ali ne i navođenja na prostituciju i uzimanje mita. Optužnica mu je ublažena tokom suđenja i prema njoj su navedeni profesori seksualno iskorištavali samo strane državljanke – prostitutke, a uzimanje mita od strane Jasmina Mašica ocijenjeno je kao prevara. Već tada je bilo jasno da će prevagnuti utjecaj profesora i da sve ide ka tome da budu amnestirani, iako su postojali brojni dokazi i svjedoci. O tome kako su kod profesora ispiti polagani za seks, druženje, novac ili putem drugih usluga u saslušanjima su priznali već spomenuti Jasmin Mašić, te “studentice” Alisa Sarajkić, Šejla Ledenko, Jovana Zoljić, Selma Mešić, Alma Husarkić i mnogi drugi.

“Bilo mi je stalo da završim fakultet. Otišla sam sa Zdravkom u sobu u kući kod Zumre i tu smo imali spolni odnos. Sa Zdravkom sam se sastala još nekoliko puta i tada nismo imali spolni odnos nego smo samo sjedili. Za ovo što sam imala spolni odnos sa Zdravkom, Zdravko mi je dao, to jest, upisao u indeks ocjenu 10 iz predmeta Pravne kulture. Ocjenu mi je upisao na fakultetu”, navela je tokom saslušanja u siječnju 2009. godine Alma Husarkić.

Studentica Selma Mešić svjedočila je i o tome kako su neke njene kolegice kod profesora Enesa Durmiševića polagale ispite u zamjenu za druženje i seks.

“Konkretno ja znam Sanelu, Šejlu, Trokić Selmu. Sve tri njih su bile dobre sa profesorom Durmišević Enesom. Znam da je Sanela izlazila sa Jaskom, to mi je ona rekla, a u Hotelu Tuzla se sastajala sa profesorima i sjedila u Nacionalnom restoranu sa profesorom Durmiševićem”, dio je iz njenog iskaza koji je u posjedu Žurnala.

Pompozno najavljena istraga je krahirala. Profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga su preminuli. Preminula je 2011. godine i nadležna tužiteljice tuzlanskog tužiteljstva Dijana Milić. Sve je ukazivalo da nije izdržala brojne pritiske koji su dolazili sa raznih strana, jer je istraga počela da stagnira te preusmjerava sa glavnih aktera. Pri tome ne treba zanemariti ni opstrukcije unutar tužilaštva na ovom predmetu, koje su provodili kantonalni tužioci Šesenam Čosić, Dragan Radovanovići Stjepan Čačić. Žurnal je o predmetu Diploma svojevremeno opširnije pisao.

Usluge utjecajnim ljudima

Profesor Zdravko Lučić je u svojoj izjavi istražiteljima oktobra 2009. godine naveo brojna imena utjecajnih, visokopozicioniranih ili moćnih osoba koje su kod njega posredovale za polaganje ispita svoje djece, rođaka, prijatelja. Tu su imena političara, univerzitetskih profesora, sudac, tužitelj, odvjetnik i novinara. U ovome treba možda i tražiti razloge za daljnja dešavanja.

Prošle godine su preostala dvojica optuženih prvostupanjski osuđena i to Enes Durmišević uvjetno na četiri mjeseca i Zdravko Lučić uvjetno na sedam mjeseci sa rokom od dvije godine. Njihovi advokati su odlično iskoristili sve propuste tužiteljstva, ali i sudskog vijeća Općinskog suda u Tuzli, koje su svjesno ili ne počinili.

Enesu Durmiševiću je početkom januara ove godine nastupila zastara u ovom predmetu, jer za deset godina od počinjenja djela za koje je optužen, spolni odnošaj zloupotrebom položaja, nije pravomoćno osuđen. To čak odvjetnici nisu ni naveli žalbi, već je to uočilo drugostepeno vijeće. Tako je u potpunosti oslobođen optužbe.

Presuda Zdravku Lučiću je poništena i određeno je ponovno suđenje. I ova je presuda poništena iz proceduralnih razloga, odnosno propusta tužiteljstva i prvostepenog vijeća. U obrazloženju presude navedeno je kako je prvostepeni sud propustio upozoriti svjedokinje Šejlu Ledenko, Almu Husarkić i Jelenu Hribar-Hadžić da svjedočenjem i same sebe optužuju, a nisu imale imunitet od krivične odgovornosti. Pored ovog utvrđeno je još niz proceduralnih propusta poput neovlaštenog pretresa prostorija na Pravnom fakultetu.

Kako god, ako je nekada i postojala vjera u pravni sistem koji će dosljedno razotkriti aferu seksualnog iskorištavanja studentica u Tuzli, sada je definitivno nestala. Navedeni profesori i dalje predaju na Pravnom fakultetu. Odgovornosti onih koji su istragu i proces neuspješno vodili, sigurno neće biti.

dokument-21102016dokument-211020161

Autor: Žurnal.info

ZADNJE VIJESTI