fbpx

Delegacija BiH u Parizu na konferenciji EHEA/Bolonjskog procesa

Autor: Dnevno.ba

PARIZ - Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi pomoćnik ministra za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić, sudjelovala je u Parizu u radu konferencije ministara odgovornih za visoko obrazovanje Europskog područja visokog obrazovanja (EHEA)/Bolonjskog procesa.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo obrazovanja Francuske, a službeno je otvorila ministrica obrazovanja Republike Francuske Frederique Vidal.

Neposredno prije početka konferencije, na Sveučilištu Sorbona, održana je ceremonija posvećena 20-oj godišnjici Sorbonske deklaracije, te se tom prilikom sudionicima konferencije obratio rektor u fakulteta u Parizu Gilles Pecout.

Tijekom Konferencije, o važnosti visokog obrazovanja govorili su premijer Republike Francuske Eduard Filippe, komesar Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics i generalna direktorica UNESCO-a Audery Azoulay.

Sudionici konferencije sagledali su napredak država članica Bolonjskog procesa u posljednje tri godine, te dali novi poticaj i viziju Europskom području visokog obrazovanja nakon 2020.

Kako bi se definirali izazovi pred kojima se nalazi visoko obrazovanje,  od izuzetne važnosti bila je i rasprava o temi definiranja zajedničkih ciljeva Europskog područja visokog obrazovanja za narednih deset godina.

Forum o bolonjskoj politici, koji je otvoren i za druge države širom svijeta, jača politički dijalog i suradnju između Europskog područja visokog obrazovanja i drugih država. U tom kontekstu usvojena je Peta izjava Foruma o Bolonjskoj politici.

Susret u Parizu jedinstvena je prilika sudionicima iz 48 država da se susretnu, uspostave  suradnju i razmijene iskustva u oblasti visokog obrazovanja.

Na konferenciji je predstavljen napredak država članica Procesa postignut u periodu 2015-2017 u ostvarivanju Bolonjskih ciljeva, ali i definirani nedostaci, te je usvojen komunike uz prateće priloge kojim se  države članice Bolonjskog procesa obavezuju da će provoditi dogovorene obaveze u naredne dvije godine u oblasti visokog obrazovanja, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Delegaciju Bosne i Hercegovine, uz predstavnike Ministarstva civilnih poslova, čine i predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI