fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: Najbolji bi odnos Sarajeva i Banje Luke bio kada bi svako imao svoju državu”

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra kako treba afirmirati princip prava naroda na samoopredjeljenje, jer granice nisu bogomdane.

Dodik je naveo kako ne traži nasilno mijenjanje granica, već kroz dogovor između naroda, te je ocijenio da će se i konstelacija odnosa mijenjati, jer svijet nije isti kao prije deset godina.

„Oni otmu Kosovo od Srbije, nas usmjere na neuspješnu BiH i onda pričaju o tome kako nema promjene granice. Naravno, to treba prepustiti povijesti i vremenu, u ovom trenutku djeluje kako nema promjene“ – rekao je Dodik za “Politiku”.

Naglasio je kako međunarodni faktor skrnavi način odlučivanja, na što će morati zaboraviti, te da za BiH nema nijednog važnijeg pitanja od toga da se oslobodi protektorata.

Predsjednik RS je istaknuo kako će za BiH biti dobro oslobađanje od tutorstva i kako se to treba učiniti ukoliko hoće čuvati bilo kakva priča o BiH.

Prema njegovim riječima, aktualna garnitura predstavnika Srba u Sarajevu bila je loša za Republiku Srpsku.

„Umjesto da su RS predstavljali u Sarajevu, oni su pritiskali RS u ime Sarajeva, bez konsultacija s nama“ – objasnio je Dodik.

Dodik je naglasio kako bi volio da sveukupna srpska državna i politička elita postigne konsenzus o tome da je cilj ujedinjenje, ali isključivo na miran način i dogovorom, jer bez mira ništa nema smisla.

Dodik, koji je kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, rekao je kako u Sarajevo ide ojačati snagu Republike Srpske, da to ne znači nikakvu promjenu njegove politike te da će sve što bude radio biti podređeno interesima RS i srpskog naroda.

On smatra da bi najbolji odnos Sarajeva i Banje Luke bio da se raziđu i da svako ima svoju državu.

„Moramo se patiti i patit ćemo se jer mir nema cijenu. Trpljenje šikaniranja Srba u BiH može se opravdati samo očuvanjem mira“ – rekao je Dodik.

Nedavnu posjetu turskog predsjednika Erdogana Sarajevu i BiH Dodik kaže kako je doživio kao potvrdu podijeljenosti u kojoj muslimansko Sarajevo živi jedan život i gleda na budućnost na sasvim drugi način u odnosu na Srbe i Hrvate.

„Erdogan predstavlja veliku zemlju koja je ekonomski i politički faktor. Ali poruke o amanetu i ”njihovoj teritorij” ili da su došli i neće otići, jesu sporne, pa iako na to ne možemo utjecati, moramo ih primijetiti“ – rekao je Dodik.

On je istaknuo kako cijeni to što predsjednik Rusije Vladimir Putin daje značaj Republici Srpskoj te da je ruska politika na Balkanu politika mira i poštovanja aktera na lokalnom nivou.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});