fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: Ne želimo komisiju u koju će se neko miješati, pa bio to i State Department

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da ovaj entitet želi nezavisnu komisiju koja će da ispita i sačini izvještaj o dešavanjima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine i o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, te da je već nekoliko stručnjaka prihvatilo razgovor.

“Razgovaramo i sa jednim od bivših sudaca  Haškog tribunala da i on bude dio toga. Želimo da to bude jedna komisija od koje će Republika Srpska prihvatiti taj izvještaj, ali bi bilo nepohodno da i drugi to isto naprave”, objasnio je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ne želi komisiju u čiji rad će se neko miješati, pa bio to i State department.

Dodik je podsjetio da se moglo vidjeti kako izgleda kada je State department podržavao visokog predstavnika u BiH Paddy Ashdowna i kada je formirana komisija koja je pod njihovim utjecajem iznijela niz netočnih podataka.

On je rekao da ne vidi razlog zašto je Sate department reagirao  nakon što je Narodna skupština odbacila izvještaje o Srebrenici, osim da tamo i dalje sjede recidivi stare administarcije koja tako reagira .

“Da je to politika predsjednika Trampa integrirana u Sate  departmentu, onda bi sigurno imali podršku da se dođe do istine. Mi želimo istinu, ali ono što je bilo napisano nije sva istina. Bilo je mnogo netočnih podataka i mnogo podataka koji nisu bili unutra”, ocijenio je predsjednik Srpske.

On je naveo da će sve što je bilo točno u prethodnim izvještajima biti integralni dio novog izvještaja.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});