fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: “Nije problem da razgovaramo ali ne pristajemo da RS bude podcijenjena i ucijenjena”

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Dodik je komentirajući najavu čelnika SDA da su spremni za sastanak sa SNSD-om, ali da kao ključno pitanje nameću usvajanje mehanizma koordinacije, naglasio da prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović potvrdio da iza sastanka o kojem govori SDA stoji međunarodna zajednica.

“Ni­tko sa mnom ni­je kon­ta­kti­rao u ve­zi sa tim sas­tan­kom. Ne­ma­mo ni­ka­kvih pro­ble­ma da raz­go­vara­mo, to smo ja­sno po­ru­či­li i pre­mi­jer RS i ja. Me­đu­tim ne­ka ni­ko ne mi­sli da ću pris­ta­ti da RS bu­de pot­ci­jenjena i uci­jenjena”, na­gla­sio je Do­dik.

 

Ka­zao je da se o svim otvo­re­nim pi­tanjima mo­že raz­go­va­ra­ti i da je RS uvi­jek bi­la spre­mna na to, ali da je SDA po­če­la sa ucje­na­ma.

 

“Po­če­li su da se po­na­ša­ju kao da su oni je­di­na stran­ka u BiH či­je zah­tje­ve tre­ba sli­je­di­ti. Sa me­ha­ni­zmom ko­or­di­na­ci­je su po­ku­ša­li da nas pre­va­re i sve to uz ami­no­vanje Sa­ve­za za pro­mje­ne, a sa­da po­pravljamo ono što su oni zabrljali. RS je dio te pri­če i mo­ra da se pi­ta o me­ha­ni­zmu ko­or­di­na­ci­je, a ne da ga taj­no usva­ja­ju, a on­da da na­no­vo gu­bi­mo vri­je­me i po­pravljamo stva­ri. SDA je ta ko­ja sme­ta svim do­brim ini­ci­ja­ti­va­ma i kri­va je za lo­šu atmo­sfe­ru, a ne SNSD, jer je SDA po­ku­ša­la da ucjenjuje Srpsku. To im ne­će­mo do­zvo­li­ti i to je na­še le­gi­ti­mno pra­vo”, re­kao je Do­dik i do­dao da su i stran­ke Sa­ve­za za pro­mje­ne pri­zna­le da su na vi­še polja pre­va­re­ne.

 

Ize­tbe­go­vić je ju­če rekao da je spre­man da raz­go­va­ra sa sva­kim u BiH ko mo­že uti­ca­ti da stva­ri kre­nu na­bolje.

 

“Do­di­ko­ve izja­ve re­do­vno umanjuju mo­gu­ćnost za to i on izno­si uvi­je­ne pri­jetnje. Sve je po­če­lo od na­po­ra za­je­dni­čkih pri­ja­telja iz BiH i me­đu­na­ro­dne za­je­dni­ce da bu­de na­đe­no rje­šenje za me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je. Tu su na­go­vi­je­šte­na rje­šenja. Da li će to bi­ti ri­je­še­no kroz te­le­fon­ske raz­go­vo­re, kroz su­sret Denisa Zviz­di­ća i Željke Cvi­ja­no­vi­će­ve ili kroz even­tu­al­ni su­sret stra­na­ka, sve­je­dno je. Što se me­ne ti­če, to mo­že bi­ti na bi­lo ko­ji efi­ka­san na­čin, jer su se sta­vo­vi po­če­li pri­bli­ža­va­ti. Mi­slim da je me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je pri­hvatljiv za sve bli­zu, ali Do­dik kao da na­mjer­no pra­vi atmo­sfe­ru da do to­ga ne do­đe”, ka­zao je Ize­tbe­go­vić.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});