fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dodik potvrdio da je dobio poziv Tužiteljstva, odazvat će se ali pod jednim uvjetom…

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Dodik je ponovio da će se odazvati pozivu i da je spreman dati izjavu Tužiteljstvu BiH, ali u nekoj od pravosudnih institucija RS.

Istakao je da u Sarajevo neće ići, javio je RTRS.

Iz Tužiteljstva BiH su ranije saopćili da su uputili Dodiku poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu, koji je održan 25. rujna.

“Odazvat ću se pozivu Tužiteljstva, ali ne u Sarajevu nego bilo gdje u RS-u. Neka odrede lokaciju bilo gdje u RS-u, spreman sam dati izjave glede ove cijele farse. Ja sam zadužen da predstavljam RS i njeno jedinstvo koje se odražava kroz funkcioniranje institucija sustava. Ono što sam mogao da čujem danas u medijima, rečeno je da je moja krivica jer podržavam referendum”, kazao je Dodik jučer.

Dodao je da niko od drugih organizatora referenduma nije dobio poziv.

“Niko od drugih nije dobio poziv na saslušanje. Ja sam spreman da dam izjavu, a kao predsjednik RS-a u radim posao koji snosi punu odgovornosti. Neću otići u federalno Sarajevo, ali sam spreman bilo gdje u RS-u doći i dati tu izjavu”.

Zakon o izvršenju krivičnog postupka ne dopušta mogućnost nagodbe Tužiteljstva BiH s pozvanim o mjestu saslušanja – pozvani je dužan u naznačenom roku doći ili opravdati razloge nedolaska,a ako to ne učini Tužiteljstvo će naložiti mjeru prisilnog privođenja.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je objasnio koja bi akcija uslijedila ukoliko bi Dodik bez opravdanog razloga odbio poziv državnog Tužilaštva.

“Ako se Dodik ne odazove na poziv, a to što se nije odazvao ne opravda, tada će Tužiteljstvo izdati naredbu za privođenje”, kazao je Mektić.

Napomenuo je da Tužiteljstvo BiH u slučaju odbijanja poziva izdaje svim policijskim agencijama naredbu za prisilno privođenje.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});