fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: “Radončić je žrtva montiranog procesa, SDA mu se sveti jer je rekao istinu pred sudom u Prištini”!

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Nakon Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i brojnih drugih srpskih političara koji su pohvalili svjedočenje Fahrudina Radončića na sudu u Prištini, pohvalama se pridružio i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Dodik je u razgovoru za N1 otišao i korak dalje: prvi je iznio tvrdnju da je Radončić žrtva montiranog političkog procesa, odnosno da se našao na udaru stranačkih struktura SDA samo zato što je „rekao istinu pred sudom u Prištini“.

Dodik je iznio teške optužbe o radu pravosuđa BiH, a osobito je naglasio navodnu spregu državne obavještajne agencije (OSA) i člana državnog Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

“Danas imamo situaciju, i svima vama u Sarajevu je to jasno, da je danas OSA koja je pod direktnom kontrolom stranke SDA i Bakira Izetbegovića potpuno preuzela Sud i Tužiteljstvo, suci i tužitelji i kreira politički motivirane i montirane procese, kako u Federaciji BiH, tako i u RS. Fahrudin Radončić, lider SBB-a, je najbolji primjer toga”, kazao je Dodik.

Na pitanje da li ima dokaze za to Dodik je počeo vrdati, rekao je da kao političar može da daje određene ocjene o tome, “a dokazi su za svakoga, ko želi da ih vidi, vidljivi”.

“Uzmite samo na koji način je krenula priča o samom Radončiću. Ja nisam njegov odvjetnik, ali se vidjelo da je način na koji je to krenulo apsolutno neuobičajen u bilo kojoj pravnoj državi na svijetu. S druge strane imate njegovu tvrdnju ili ono što se može zaključiti na Sudu u Prištini gdje je rekao da Alija Izetbegović direktno stoji iza ubojstva srpskog svata na Skenderiji”, kazao je Dodik.

Dodik se također požalio što Tužiteljstvo „ne smatra da bi trebalo po službenoj dužnosti da ispita te navode kako bismo ušli u neke druge poglede vezane za činjenicu o samom ratu u BiH”, rekao je Dodik aludirajući na rasprostranjenu tezu među srpskim političarima kako je rat u BiH krenuo nakon ubojstva srpskog svata na Baščaršiji a koje je izvedeno po nalogu tadašnjeg lidera SDA, Alije Izetbegovića.

Teško da će ova Dodikova intervencija imalo pomoći Radončiću u aktualnom sporu pred Sudom BiH, no posve je izvjesno da će ga dodatno kompromitirati u bošnjačkoj javnosti gdje na zamjerke gubi podršku i povjerenje. Desilo mu se najgore što mu se moglo desiti – da ga od koalicionog partnera SDA štiti i brani notorni Milorad Dodik!

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});