fbpx

DODIK SE PRAVDA NAKON „OKUPACIJE DRINE“: Inzko nije sagledao cijeli kontekst izjave

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije ni pročitao izjavu, nije ni sagledao kontekst u kome je ta izjava data - rekao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na pitanje Srne da prokomentira ocjenu Inzka da unosi strah među povratnike svojom izjavom o "okupaciji Drine".

Dodik je tokom boravka u Bratuncu 7. srpnja izjavio: „Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i samo usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način“.

Ova izjava Dodika izazvala je oštre reakcije u zemlji. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je Tužiteljstvo BiH, Vijeće za implementaciju mira te visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da reagiraju na izajave Dodika.

Iz OHR je priopćio da je cilj izjava koje je uputio Dodik „da unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH“.

“On bi trebao da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje, pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živjeti u miru, toleranciji i dostojanstvu – rekao je visoki predstavnik, priopćeno je iz OHR-a.

Dodik je Inzka optužio da je zaključak o njegovoj izjavi donio na osnovu medijskih natpisa, piše NAP.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI