fbpx

DODIK: “Sud i Tužiteljstvo BiH vode politički proces protiv rukovodstva RS-a”

Autor: rtvbn.com

BANJA LUKA - "Sud i Tužiteljstvo BiH vode politički proces protiv rukovodstva Republike Srpske", izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu predsjednik Srpske Milorad Dodik i ponovio da se neće pojaviti u Tužiteljstvu BiH kako bi dao izjavu u vezi sa organiziranjem referenduma u Republici Srpskoj.

“Referendum je reakcija na neuvažavanje stavova Republike Srpske i dokaz da postoje ljudi koji su spremni da vode politiku od interesa za narod u Srpskoj ne bojeći se bilo kakvih sankcija”, izjavio je Milorad Dodik komentirajući saslušanje članova Republičke komisije za provođenje referenduma.

“Ovo je samo još jedna zloupotreba i dokaz da su Sud i Tužiteljstvo BiH napravljeni za političke obračune, a ne da provode pravdu. Imali su priliku, nisu to uradili i time se pokazalo da su suvišni. Ukoliko BiH ne redefinira poziciju Suda i Tužiteljstva oni će izgubiti autoritet i biti eliminirani sa prostora Republike Srpske”, kaže Dodik i ponavlja da Sud i Tužiteljstvo BiH provode političku harangu protiv rukovodstva Republike Srpske, te da se on neće pojaviti u Tužiteljstvu, ali da je spreman da svjedoči u Republici Srpskoj.

“Imam pravo na to, ali moram reći da mi je motivacija za taj zahtjev bila najava Udruženja iz Republike Srpske da će doći u Sarajevo i organizirati proteste onog dana kada je budem u Tužiteljstvu. Čija bi odgovornost bila da dođe do nekih problema? Reagirao sam kao odgovoran čovjek i rekao ne, ali ne iz straha. Spreman sam da dam izjavu, ali ne u tužiteljstvu”, tvrdi Dodik.

Usvajanje izmjene Zakon o praznicima, koja se odnosi na Dan Republike Srpske, za Dodika je sasvim u redu i nije mu jasno zašto neki smatraju da je pogažena volja naroda izražena na referendumu.

“Suština referendumskog pitanja je bila da li ste da se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske. Ovaj Zakon to i definira. Što ja ima sad kome da objašnjavam – kojoj opoziciji. Oni su bili protiv referenduma. To govori da su ili ludi ili bolesni”, kaže Dodik.

Dodik se inače u Istočnom Sarajevu sastao sa ambasadorom Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem i time, kako kaže, negirao neistine da je došlo do zahlađenja odnosa između njega i Srbije.

“U redovnoj sam komunikaciji sa rukovodstvom Srbije”, tvrdi Dodik.

Srpskog ambasadora Dodik je upoznao sa namjerom da nakon lokalnih izbora kada se, kako kaže Republika Srpska stabilizirala, pokrene jaču koordinaciju između lokalnih i republičkih vlasti koja do sada nije bila moguća.

Koordinacija se odnosi i na općinu Srebrenica, a Dodik tvrdi da se, kada su u pitanju Potočari i godišnja komemoracija ništa neće promijeniti. Spreman je da iz budžeta pomogne financijski ne samo održavanje komemoracije već i financiranje Udruženja “Majke Srebrenice”.

Autor: rtvbn.com

ZADNJE VIJESTI