fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dolar zbog Trumpovih izjava o pregovorima s Kinom pao na tržištu valuta

Autor: Dnevno.ba

WASHINGTON - Švicarski franak i japanski jen danas su ojačali prema dolaru na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju nakon novih izjava američkog predsjednika, a euro je prema franku skliznuo na najniže razine u dva mjeseca zbog fokusa na situaciju u Italiji.

Američka je valuta prema švicarskoj pritom oslabila 0,3 posto, a prema japanskoj 0,6 posto nakon što je sudionike tržišta na veći oprez nagnala najnovija izjava predsjednika Donalda Trumpa kako nije zadovoljan najnovijim trgovinskim razgovorima između SAD i Kine, čime je prigušio optimizam ulagača oko napretka u trgovinskim pregovorima s Kinom.

Istodobno, euro je prema franku oslabio 0,3 posto, na 1,1616 franaka za euro, najnižu razinu od 23. ožujka. Deprecijacijske pritiske na euro dodatno izazivaju politički rizici u Italiji, a vjerojatnost dolaska na vlast koalicijske vlade Pokreta 5 zvijezda i Lige podigla je od početka maja prinose na 10-godišnje talijanske državne obveznice za gotovo 0,60 postotnih bodova, od čega većinu u proteklih sedam dana.

Euro je jutros oslabio i prema dolaru, na 1,1781 dolara. Europsku valutu pogodila je objava slabih vijesti iz ekonomije eurozone gdje je, prema podacima londonske istraživačke firme “Markit”, u svibnjju zabilježen najslabiji tempo rasta aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u posljednjih 18 mjeseci, pa je euro nakratko skliznuo na nove najniže razine prema dolaru u posljednjih šest mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je u takvim okolnostima za 0,2 posto, na 93,76 bodova.

Trumpove izjave o američko-kineskim trgovinskim razgovorima u utorak su izazvale pad cijena dionica, a jačanje japanskog jena, koji postaje investitorima privlačniji za ulaganja u vrijeme tržišnih previranja, izazvano je većim neizvjesnostima na političkom i ekonomskom planu.

Za nove smjernice ulagači će pratiti objavu zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke Fed, na kojoj nisu mijenjane kamatne stope, a očekuju daljnje smjernice u vezi s kretanjem inflacije i tempom podizanja kamatnih stopa u SAD.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});