fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
SONY DSC

DR. DIANA ZELENIKA: Draga Kolinda pa i mi predstavljamo hrvatski narod u BiH!

Autor: Dr.sc. Diana Zelenika, dr.med.

MOSTAR - U vrijeme posljednjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, točnije u zadnji predizborni četvrtak, uputila sam javnu medijsku potporu gospođi Kolindi Grabar Kitarović. Bez dvojbe i kalkukacija, tom prigodom sam joj čestitala kao budućoj predsjednici.

S obzirom na to da sam javna osoba, doktor medicinskih znanosti, zastupnica ispred hrvatskog naroda u Parlamentu BiH, članica predsjedništva stranke HDZ 1990, moram priznati da sam očekivala koju riječ zahvale od gospođe Kitarović, točnije njenog kabineta.

Međutim, nije bilo nikakve reakcije.

Evo ovaj i ovakav uvod je u stvari obrazloženje zašto se opet javno obraćam gospođi Kitarović. Oni koji politiku prate i žive ju na dnevnoj bazi, lako će iščitati iz naprijed rečenog da je politička suradnja predsjednice Grabar Kitarević sa strankom i političkom opcijom koju predstavljam loša ili točnije nikakva.

Pa eto, gospođo Kitarović, kada i ako budete čitali ove retke, Vaši suradnici će vam reći tko sam, opasnost je jedino ako budu informacije o meni tražili od gospode iz HDZ-a BiH, nisam sigurna da ćete čuti istinu!

Nebitno… Ja sam članica HDZ-a 1990, po svjetonazoru, po stranačkom statutu zagovaramo istu političku opciju kao i HDZ BiH.

Stranka smo koja je voljom Hrvata druga po veličini u BiH. Kao takva smo članica i Hrvatskog Narodnog Sabora, naši članovi su u mnogim strukturama vlasti na lokalnim razinama, a redovito apliciramo u zakonodavnoj vlasti, kako Federacije BiH, jednako tako i na državnoj razini.

Izrečeno govori da smo bitan čimbenik političkog života u BiH, i jesmo, ali gospođo, hrvatska predsjednice, iz dosadašnjeg Vašeg ponašanja nismo sigurni da ste to primijetili.

Očito je; informacije kojima raspolažete o nama su jednostrane, a to znači da Vam je uskraćena objektivnost da razumijete tko je tko Hrvatima u BiH, tko oćuh, tko maćeha, a tko ćaća i mater.

Pošto je ovo otvoreno pismo, da se sada mnogi ne zapitaju što se Vama obraćam, podsjetit ću, svim Hrvatima na ovoj planeti Zagreb je glavni grad, a domovina je i tamo gdje su rođeni!

Rekoh, statutom smo ista politička opcija, samo je bitna razlika u retorici, moralu i kvaliteti, usuđujem se reći, stranačkih čelnih ljudi.

O sveukupnom članstvu ne govorim, jer sam sigurna da i u članstvu HDZ-a BiH ima ogromna većina čestitih i kvalitetnih ljudi.

Međutim, službena politička istupanja gospode iz HDZ-a BiH su često takva da se pitamo čemu služi Hrvatski Narodni Sabor, ili zastupamo li mi interese istog naroda.

Gospođo Kitarović, godinama je BiH u regionu kao čir na želucu ili … , ma gdje bio, uvijek je čir i uvijek netko po njemu kopka dok ne prokrvari.

Evo, stigoh i do teme ovog pisma, a ona je dosta krvi i krvarenja u BiH!

Vaš savjetnik, gospodin Mate Granić, obavijesti javnost, da iako ste u Americi, da ste u tjeku svih zbivanja u BiH i oko BiH.

Bilo bi lijepo i prihvatiti da je tako, ali iz pera i usta gospodina Granića???

Moram Vam reći, njemu se ovdje malo vjeruje. Sudionici domovinskog rata često ga spominju, kažu: „lagao je i predsjednika Tuđmana“, poglavito kada je u pitanju bila BiH i Hrvati u njoj.

Rekla sam već, veliki nam je problem Vaše jednostrano ponašanje, ne zamjeramo Vam, jer smo sigurni da je posljedica jednostranosti, a to znači i neobjektivnosti informacija.

Gospođo predsjednice, dajte nam šansu, vrijeme je da i nas čujete. Morate znati što i mi mislimo o diskriminaciji Hrvata u BiH, što mislimo o Dayton-skoj BiH. Imamo i svoje viđenje ustroja države. Sigurni smo da će vas zanimati kako mi vidimo Federaciju BiH odnosno Republiku Srpsku. Kako gledamo na posljedice referenduma u RS-u, što mislimo o Beogradskim randesima hrvatskih lidera.

Bili ste u New Yorku, čuli ste za ratno huškaške prijetnje bošnjačkog generala Halilovića i odgovore Srpskog ministara Dačića. U svemu je simptomatično, ni jedni ne spominju Hrvate?

Hrvati su na pravom putu, tako je gospodin Čović izjavio u Livnu, a iz općine Livno u godini dana iselilo dvije tisuće Hrvata, uglavnom u Njemačku. Eto u nečemu su se usaglasili, to je pravi put.

Ma žao mi je što dotična gospoda ne gleda TV, pardon gleda samo kada je repriza njihovih namještenih intervjua, jer da gledaju TV dnevnike, bar tako bi spoznali strahote koje rat nosi.

U ovom proteklom domovinskom uglavnom nisu sudjelovali, bavili su se trgovinom, jedni su prodavali namještaj po Beogradu, drugi Soko po Hrvatskoj, a treći Bosnu po Arapskom svijetu.

Ma, ne bismo mi sa vama o njima razgovarali, njih se ne bojimo, strah nas je od promašenih ciljeva Ruskih i NATO zrakoplova, pa vidi vraga i jedni i drugi “istom greškom” jedno Sirijsko selo gađaju. Nemamo predrasuda, rat smo preživjeli, strašno pa makar bilo i u podalekoj Siriji.

Gospođo Kitarović Vi ste bili djelatnica NATO-a, učinite nešto da nam se ne dogodi Sirijski, Libijski ili ako hoćete naš scenarij iz devedesetih godina. Nikom sreće od granata na Vukovaru, Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, pa ni od onih beogratskih ili zagrebačkih, bile one agresorske, osvetničke ili očajničke.

Vaša ustavna obveza je skrbiti i o nama u BiH, tu obvezu Hrvatska je potpisala i u Dayton-u, načelno je sprovodite, ali ponovit ću, jednostrano, u prilog toj tvrdnji je i ovo pismo.

Bez obzira što ste potekli iz HDZ-a Hrvatske, sada ste Predsjednica svih Hrvata ili možda da Vam kažem ono što neizostavljam ni u jednom svom istupu, mi, moja stranka je izvorni HDZ u BiH.

Za kraj gospođo predsjednice ovom prigodom neću o predstojećim lokalnim izborima, da ne bi bilo tendenciozno, a ako smijem primijetiti nemojte ni Vi, jer na prošlim ste bili uz njih, a mi mnogi koji smo glasovali za vas, ostadosmo ružno iznenađeni, zatečeni i žalosni.

Priznajte to nije bilo ni nacionalno, a ni državnički!

Za kraj nemojte ovo pismo doživjeti kao kritiku, ili ako ga i vidite kao kritiku, smatrajte je dobronamjernom, a gospodu iz vašeg kabineta molim da Vam ga uruče. Uruče kao poziv za suradnju za sastanak, nebitno je gdje i tko će biti domaćica.

Autor: Dr.sc. Diana Zelenika, dr.med.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});