fbpx

DRAGAN JE NASAMAREN: Hrvatski generali otvoreno Čoviću pokazali nezadovoljstvo njegovom politikom

Autor: Dnevni list

ZAGREB - Subotnja posjeta člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića Hrvatskom generalskom zboru (HGZ) protekla je u vrlo hladnom ozračju.

Kako se uspjelo doznati, Čović je u HGZ-u pokušao tražiti potporu ali, kako izgleda, na nju nije naišao, a što se može vidjeti i po priopćenju za javnost o ovom događaju na službenim web stranicama HDZ-a BiH.

Na sastanku je sudjelovao i Vladimir Šeks, bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Dočekalo ga 15 generala

Čović je posjetom Hrvatskom generalskom zboru želio popraviti odnose i komunikaciju na relaciji HDZ BiH-HGZ, ali kako sada stvari stoje, to nije i uspio.

Kako doznajemo od pojedinih generala koji su nazočili ovom sastanku, Čović je kontaktirao generala Ljubu Ćesića Rojsa da mu osigura sastanak s predsjednikom HGZ-a, generalom Pavlom Miljavcem. Ali, u Zagrebu ga nije dočekao samo Miljavac, već čak 15 generala, od kojih neke zasigurno, predsjednik HDZ-a BiH svakako nije želio rado vidjeti.

Kako se i navodi u službenom priopćenju HDZ-a BiH prilikom razgovora razmijenjena su stajališta o prilikama Hrvata u Bosni i Hercegovini, a razgovaralo se i o podjelama u hrvatskom društvu, kao i o problemima pripadnika HVO-a koje imaju s Tužiteljstvom BiH.

Kako naš izvor tvrdi, predsjedniku HDZ-a BiH nije bilo lako odgovoriti na paljbu pitanja koja su mu postavljali hrvatski generali i to prvenstveno o optužnicama i istragama koje priprema i vodi Tužiteljstvo u BiH, tjeralicama protiv hrvatskih generala i pripadnika HVO-a, rješenjima o pritvoru pojedinih visokih časnika, među njima i samih generala iz HGZ-a, iseljavanju Hrvata iz BiH itd.

Hrvatski generali time su otvoreno pokazali kao nisu zadovoljni politikom koju vodi predsjednik Čović.

Čović istrpio brojne kritike

“Još do sada nije istrpio tolika izravna pitanja i kritike. Nije mu bilo lako”, kaže naš izvor iz HGZ-a.

Na pitanje jesu li generali hrvatskog člana Predsjedništva barem počastili ručkom u Zagrebu, odgovor je glasio: “Ne,nikako. Nije ponuđen čak ni vodom”.

Ovo najbolje oslikava ‘dobrodošlicu’ na koju je naišao predsjednik HDZ-a BiH u Zagrebu od strane HGZ. Podsjetimo, general Pavao Miljavac već je putem medija isticao kako “BiH priprema više od 900 optužnica protiv pripadnika HV-a i HVO-a”, a neki od generala HGZ zbog istih danas ne smiju niti pomisliti na prelazak državne granice BiH.

Generali su Čoviću jasno dali do znanja da ne podržavaju njegovu indolentnost po pitanju branitelja i Domovinskog rata te je iz Zagreba otišao bez očekivane i dragocjene potpore u ovom predizbornom vremenu. Inače, neki od generala koji su ga dočekali su i Željko Šiljeg, Ljubo Ćesić Rojs i Željko Glasnović.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI