fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Đukanović: Nećemo klečati pred vratima EU ni moliti da se otvore

Autor: Dnevno.ba

BUDVA - „Konsolidacija Europske unije i proces proširenja EU trebali bi se dešavati istovremeno, jer sve što ostaje izvan pažnje EU, a Balkan je to bio, može prije predstavljati problem Europskoj uniji“ - poruka je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, piše AntenaM.net

On je, na panelu „Zapadni Balkan između neriješene prošlosti i novonastalih izazova“, u okviru osmog “2BS Foruma”, koji se održava u Budvi, rekao da je zapadnom Balkanu potrebna integracija.

„Ne treba dokazivati da je ova regija poslala više nego dovoljno poruka o nedostatnosti kapaciteta. Integracija zapadnog Balkana je isto što i stabilnost. Integracija znači povratak zemalja zapadnog Balkana europskom civilizacijskom putu“ – rekao je Đukanović.

On smatra da su europska i euroatlantska perspektiva danas zamagljenije nego s početka stoljeća. Kao jedan od razloga usporavanja i pada entuzijazma na zapadnom Balkanu, Đukanović navodi u predugom trajanju priče o usporavanju.

„Uvjereni smo da je jedini ispravan smjer daljnjeg kretanja evropska i euroatlantska integracija. Potrebno je podržati proeuropski nastrojene vlade na Balkanu, svjesne neminovnosti pripadanja tom civilizacijskom krugu. U Evropi postoje razmišljanja da je Europi potrebna konsolidacija da bi se došlo do proširenja, iako mislim da bi ta dva procesa trebala teći istovremeno“ – rekao je Đukanović.

On je kazao da nema bolje konsolidacije za Europu i boljeg puta i njenu globalnu konkurentnost od ujedinjenja.

„Sve što ostaje izvan pažnje Europske unije, a Balkan je to bio, može prije predstavljati problem Europskoj uniji, nego što će se EU zaštititi onog što bi mogle biti posljedice vaneuropskog modela. Pravo pitanje za nas je hoćemo li se zakašnjelo baviti problemom, ili da uložimo napor da europeiziramo taj prostor i stvorimo uvjete za unutrašnju stabilnost. Ovo je pitanje za članice EU“ – kazao je Đukanović.

Crna Gora i on, kako je rekao, ne spadaju u one koji inferiorno gledaju na partnerstvo s EU.

„Mi ne mislimo da treba stajati, klečati i moliti da se otvore vrata EU. Mi smo spremni da preuzmemo svoj dio odgovornost“ – poručio je Đukanović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});