fbpx

Duvanjski političari rastjerali sve u Njemačku pa sada grade Trg gange da još zagangaju!

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba

TOMISLAVGRAD - Temeljem potpisanog ugovora između općinskog načelnika Ivana Vukadina i direktora poduzeća Nevistić-commerce d.o.o. Tomislavgrad Maria Nevistića, započeli su ovih dana radovi na izgradnji Trga gange i hajdučke družine u Tomislavgradu!

Projekt se provodi u suradnji s Gradom Pleternicom, Turističkom zajednicom Grada, Poduzetničkim centrom Pleternica te Kulturno informativnim centrom (KIC) Tomislavgrad, a njim je pored izgradnje trga predviđena obnova pročelja zgrade KIC-a, osnivanje i opremanje turističkog check point, održavanje stručne edukacije za destinacijskog menadžera, organiziranje okruglih stolova, izrada krovnog interpretacijskog plana razvoja obje destinacije (Tomislavgrad i Pleternica), izrada vizualnog identiteta i idejno rješenje suvenira, opremanje muzeja gange, itd.

U sklopu projekta u Pleternici će se urediti središnji gradski trg s muzejom bećarca a u Tomislavgradu trg i muzej gange.

Temeljni cilj projekta je očuvanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange, koji su uvršteni na UNESCO-v popis svjetske nematerijalne baštine, navode iz Općine Tomislavgrad.

”Ovim projektom, osim već spomenute izgradnje Trga gange i Hajdučke družine, Općina Tomislavgrad zajedno s partnerima na projektu, Gradom Pleternicom, Turističkom zajednicom grada Pleternice, Poduzetničkim centrom Pleternica te Kulturno informativnim centrom Tomislavgrad radit će na provođenju sljedećih aktivnosti: obnovi pročelja zgrade KIC-a, osnivanje i opremanje Office tourism check point, održavanje stručne edukacije za destinacijskog menadžera, organiziranje okruglih stolova s ciljanom skupinama koje će davati prijedloge za izradu strateških dokumenata razvoja turizma, izrada krovnog interpretacijskog plana razvoja obje destinacije (Tomislavgrad i Pleternica), izrada vizualnog identiteta i idejno rješenje suvenira, izrada idejnog rješenja opremanja Muzeja Gange, organiziranja manifestacije Tomislavgrad, promocija destinacije „Kroz korpu Tomislavgrada“, edukacija poduzetnika – management u turizmu, izrada monografije kulturne baštine, izrada promotivne tradicionalne kuharice, izrada promotivnog dokumentarnog filma, osnivanja poljoprivredne zadruge, izrada promotivnih članaka i postavljanje jumbo plakata, te izrada promotivnih materijala za manifestacije” – navedeno je iz Općine Tomislavgrad.

I što reći nego da je zanimljiva ta duvanjska strategija razvoja, jer prvo su iselili svoje Duvnjake u Njemačku i druge krajeve svijeta, jer su kao općina jedna od njih par u Bosni i Hercegovini s najvećim postotkom svoga stanovništva u iseljeništvu, no valjda još nisu progledali pa spoznali kako bi za preostali narod bolje bilo da naprave kakvu tvornicu, te zadrže to ljudi što se eventualno ovdje još može zadržati nego što obogaćuju kulturnu ponudu, jer ako vladaju neimaština i glad kome će biti do pjesme, pa taman se radilo i o gangi?

No, možda načelnik Vukadin upravo u tome i vidi svoj spas, jer što ih više iseli lakše će biti njemu i njegovima vladati.

Ali ako ništa drugo kako koji Duvnjak nastavi odlaziti u tuđinu imat će priliku prije polaska svratiti na Trg gange u svome Tomislavgradu, pa zagangati: “Zbogom selo i u selu ljudi, ganga moja više vas ne budi”!

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI